Как да медитирам?

Как да медитирам

„Опитвала съм няколко пъти, ама не ми се получава.“

Често чувам това от хора, с които стигаме до идеята, че е добре да се медитира. Добре, ама как?

Веднага уточнявам,че не съм карала курсове, не съм изсипала хиляди евро на местни и световни гурута, за да си позволявам да споделям с вас личния си опит и мисли. Отговорът на въпроса „как“, вероятно ви се иска да е рецепта, която като следвате и ще получите желаната „продукция“. Няма! Обещавам ви, че не получавате желаното. И знаете ли защо? Защото, медитирането е обратно на „желанието и отхвърлянето“, на „даването и получаването.

Какво е медитация?

Има разни определения за медитиране. Най-чистото такова, може да ви даде човек, който не е бил подготвен от литература, гурута и т.н. но е постигнал притихването на ума, събирането на цялото същество и сливане с всичко и всички. Ето, виждате ли, на бърза ръка и аз ви напъхах в определението за медитация, което моментално ще ви притисне в ъгъла с въпросите:

Как да го направя, как да разбера, че е това, правилно ли е?

и т.н.

Медитация на теория

(латmeditatio) е практика, в която дадено лице тренира ума и / или предизвиква режим на съзнанието, за да постигне физическо, емоционално, умствено и духовно развитие. Различните медитативни практики и дисциплини обхващат широк спектър на упражняване и изпитване на умствена релаксация, покой на ума и концентрация. Вариации от техники, предназначени за насърчаване на релаксация, контакт с духовни учители и водачи, изграждане и овладяване на вътрешната енергия. И като резултат може да има получаване на психични видения, тя може да доближи практикуващия по-близо до Бог, да му даде възможност да вижда и осъзнава минали животи, други светове, да пътешества в разни измерения.

Обикновено медитирането е свързано с думи като състрадание, прошка, приемане, търпение, любов, щедрост. Това е практикуване на концентрация без усилие.

Значението на латинската дума meditatio първоначално е включвало всякакъв тип, както умствено, така и физическо упражнение, много по-късно думата придобива значението на съзерцаване, съзерцание и като такава е позната в западната философска традиция.

Медитация на практика

Такаааа, стига толкова цитати от Уикипедия. За начинаещите е достатъчно стресиращо и това. Всъщност, всичко е вярно и…нищо може да не се случи по същия начин.

Парадоксът с медитациите е, че обикновено, за където си тръгнал, от там и трябва да дойдеш.

Събират се посоките, изчезват времената и се случва онази тишина, покой, релакс, безвремие…Колкото и да искам да избягам от моите опитности, все тях ще ви поднасям, защото аз това имам. Медитиране е само и единствено ваша лична опитност. Няма смисъл да сравнявате и сверявате. А, когато казвам, че където отиваш, оттам трябва да дойдеш, имам предвид, че ви е нужно някакво относително спокойствие и равновесие, за да влезете в „храма на душата“ си. По-просто речено, ако сте много разстроени от нещо, много стресирани, по-добре е първо да обмените мисли със себе си , някого. Да не бягате от този процес, а да се доверите, че след него, умът е по-кротък и по-скоро би притихнал. Така, че не си представяйте как се скача „от врата“ в медитацията.

Началото

Тези три неща ще ви помогнат да улесните преживяването си преди, по време на и след медитацията. Цел, условие и действие.

Целта – какво искате да постигнете?

Релакс? Прозрения? Идеи? Отговори на въпроси? Бягство от настоящата реалност?

Изяснете си го, след което го забравете! Ако подкарате от самото начало с преследване на цел, няма да стигнете до медитативно състояние. Чисто и просто, ума ви през цялото време ще се напъва да изработи плана. Така, че в резултат, няма да имате нито релакс, нито прозрения, нито което и да е от желанията ви. Медитацията е преди всичко непознаване, което те води към познание. Звучи логично и много трудно. Как да бъда непознаващ, като знам това и онова. Създайте си условия – и за медитацията ще е добре, и ума ви ще се кротне.

Виж видео по темата тук: Първи стъпки в медитацията

Условията

Тихо, уютно, удобно местенце, само за вас, поне за 20 минути. Приглушена светлина. необезпокоявани от телефони, разни електронни устройства и ако е хотел(защо ли да е, но защо пък не) сложете табелата „не ме безпокой!“. Заключете се и забравете за другите. Нужни са ви удобни дрехи, да не ви стягат и задушават. Да не ви е много топло или студено. Седнете или легнете.

Забравете за неудобните пози!

Неудобни за вас, на друг може да му е добре така. Помнете, медитацията не е „да се мъчим“, за да приличаме на някого или някоя картинка. Удобството на тяло е съобразено само с изправения гръбнак, независимо дали седите или лежите, раздалеченост на ходилата на краката, нормално, на нивото на раменете и ръце близо до тялото, в скута, на коленете, с длани нагоре. Може и надолу, ако са върху бедрата или коленете. Пробвайте и си намерете естественото положение за вашето тяло. Ако седите, главата ви леко е приведена напред, така че да е правото  продължение на гръбнака. Отворени или затворени очи? Зависи върху какво ще се фокусирате. Вътрешен или външен обект.

Действието/бездействието

Действаме или бездействаме? Тук е различно. Зависи дали само медитирате или някой ви води. Най-общо, се фокусираме върху нещо, вътре или извън нас. Според вида медитация, може да съзерцавате външен обект, да следите дишането си, да се наблюдавате, изучавате и всичко това, без коментар, оценка и анализ. Стоиш, не мърдаш, наблюдаваш, освобождаваш, отегчаваш се, доскучава, уморяваш се дори…така е в началото. После ума се изтощава от борбата.

Не можем точно да спрем мисълта,

но можем да я уловим и пуснем, да не се „хващаме на приказка“ с думите и образите в главата. Без действие, без мислене, безвремие, безпространственост, безтегловност. Нещо такова е резултатното усещане. Практикуване е ключа за вратата.

Резултат

Помня, веднъж един мой приятел – учител ми каза:

Точно като го усетиш и си кажеш: „А, това е. Медитирам“ и вече не си медитираща.

Именно. Онова малко мигче, преди да се усетим, в което си бил между нещо и нещо, ама в нищо. Тази благодат, за която разказват, е едно чисто присъствие без коментар. Няма външни и вътрешни светове. Всичко е едно. Безкрайно голям и нищожно малък си, ама това си го казваш после. Хаха.

Има разни описания на случващото се и точно това създава най-големите трудности.

Помните ли филма „Яж, моли се и обичай“, когато Джулия Робъртс се опитваше да медитира и една муха смущаваше „тишината“ й.

„Мухата“ е света навън!

Когато изчезне, въпреки, че го има, си се свързал със себе си. „Мухата“ отвън винаги ще се опитва да ни занимава със себе си. Не, че сме толкова важни, просто тя си е най-важна за себе си и ние в това живеем също. В медитацията всичко губи важност. Няма го. На мен медитациите ми показаха как да присъствам в живота, без да потъвам в него, но и да не страня от него. Свързан си, ама не си вързан. Някак си, умът ми запомни това състояние и позиция и волево оставам в него, колкото е възможно – от събуждане, до заспиване. Невинаги е лесно. Това състояние се улеснява от хората, подобни на нас и става по-трудно, когато са много далече от присъствието.

Ама, за какво медитирам, ако не мога да го разбера, приема, простя и позволя?

Разказвам ви всичко това, за да помогна на свободата ви в медитирането. Пълна независимост от сравнения, цели и резултати. Откакто за първи път усетих нещо, което си нарекох медитиране, всеки път ми се случва различно усещане. Това е свободата. Не знаеш какво, не очакваш, не търсиш, не се криеш от нещо.

Стоиш си, в покой, тихо и леко.

Каквото и да се случва с нас, с тялото ни, с ума, с душата, важното е да усетите, че ви е по-добре и по -добре по време на и след медитирането. Защото това не е като преяждането – удоволствие на корем и после болка и тежест. Колкото и да ми харесва медитирането, аз не го правя всеки ден, че и по няколко пъти, но то е част от мен вече. Усещаш кога си в центъра си, кога си свързан със себе си, с другите, кога присъстваш. Във всеки миг осъзнаваш дишането си или поне се сещаш, че е важното и първо условие, винаги, когато нещо те стресне.

Виж видео по темата: Преди да започнеш с медитацията за начинаещи

За начинаещите

Аз започнах с водени медитации. Разхождах се из най-различни, измислени от други светове. Позволих си да ме водят, да се наслаждавам на красивото и чак след време, минах на собствен вътрешен свят. Съветвам ви да позволите първо рамките, определенията, познанието и чак след това е възможно да се освободите от всичко това и да полетите на собствените си криле. Затова и започнах да записвам медитации за теб. Понякога и аз ги слушам, защото и на мен ми се случва да имам нужда да бъда водена, пък макар и от собствено друго измерение.

Няма напреднали и изоставащи. Има осъзнаване и то е завинаги.

Кратка водена медитация за начинаещи

Перфекционизмът,

амбицията, съвършенството и майсторството не са част от това осъзнаване. Те винаги ще останат част от състезателния свят и йерархиите на егото. Не вярвам, че едни са много добри медитиращи, а други не могат.

Днес може вие да ме последвате, утре аз вас.

Забележка:

Медитация, релаксация, програмиране, хипноза са различни неща, но тази статия няма за цел да изяснява разликите им. Хубаво е да си дадете сметка, все пак, че не е едно и също. Бъдете внимателни кой, кога и накъде ви води!

Чуй още:

♪Преди да влезем в медитация 1 

♪Чуй какво ти е нужно преди медитация 2

Видео тук

Медитацията и липсата на време

Разбира се, всички ние сме толкова заети хора, че как да намерим време и за медитиране? Разбирам ви, но ето какво открих за себе си:

Абсолютно всяка една минута в медитиране ми се отплаща многократно и се справям чудесно с времето.

Как така? Заради ефекта на медитациите върху теб:

Релаксираш – за кратко време си връщаш здравето, баланса и свежия ум.

Упражняваш фокусиране и концентрация – те ти помагат за по-бързото и умело справяне със задачите.

Изчистваш ума си от всичко излишно и ненужно – мислите ти са по-подредени и работиш само с важните за момента.

Свикваш с живеенето в настоящия момент – да си осъзнат и да живееш в настоящата задача и в конкретното време за нейното изпълнение е най-голямата гаранция за успех.

Повече за управление на времето ще намерите в книгата „Нямам време да имам време“, която е с подарък за вас – 6 медитации.

Книгата е тук!

Абонатите на сайта получават първи новите медитации. Ако не си абонирал още, ето къде можеш да го направиш: Регистрация

Защо не започнете с тази медитация?

♪Медитация за отпускане на тялото

Ако намирате написаното за ценно и полезно, споделете го и с други. Заради нас и нашия по-добър живот.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *