Свобода – какво значи това?

Жена тича боса

Понякога ми пишете с въпроси, на които самите вие, все още търсите отговори. Спорите със себе си, с другите. Винаги с радост ви пиша и отговарям, защото изпитвам дълбоко уважение, че сте по пътя на осъзнаването и търсите най-здравословния и радостен живот,

Какво значи да си свободен? Какво е свободата?

Моят отговор:

Баланс между даване и получаване

За мен свободата е свързана изначално с този баланс.

Ако си дал и не искаш в замяна, ако си получил и не ти искат в замяна, в свобода си.

Как става това? Разбира се, с любов! Свободата по договор или подарена, те прави винаги длъжник. Очакванията и изискванията, също са робия. Това свобода ли е? Никога! Затова, тук ще говоря само за личната свобода. Не мисля, че друга съществува. Националната е просто парадокс!

Как се осъзнава личната свобода?

С наблюдение и себеусещане.

Който ви учи да давате, първи ще ви поиска.

Той ще ви показва, че ви дава и ще ви направи свой последовател. Той ви обвързва със себе си. Така функционират общества, църква, семейство, род.

Който ви учи да получавате, той ви дава знание.

Знание да откриваш, познаваш и приемаш даровете на живота. Той ви показва как получава своите. Той ви посочва свободата на собствения ви път. Той няма нужда да ви получи и да получава от вас. Той може без вас и ще ви научи да можете без него. Ще го уважавате, но няма да го последвате… Това може да се случи с родители, приятели, случайни хора.

Истински свързани

са тези, които нямат интерес едни от други. Тази свързаност не отнема свобода, нито пък дава. Само регистрира, че живеете в свободата си.

Няколко заблуди за свободата:

Външната свободия е знак за липсата на вътрешна свобода!

Повечето хора искат не свобода, а просто някой да служи на тях също. 

Да се ходи на Парад на Свободата и защитаването на Правата за свобода, са признаци на дълбоко неосъзнаване на свободата.

Който се бори за вниманието на другите под формата на Водач за свобода, Защитник на слабите и т.н. няма нищо общо със свободния човек – затова е  и там. Където, впрочем, няма и да я намери.

Още за свободата:

Свободният човек не крие и не се крие.

Свободният човек може да отговори на всеки въпрос конкретно.

Свободният човек не лъже, защото уважава свободата на другите, а лъжата му би им я отнела!

Свободният човек знае, че може да бъде обичан такъв, какъвто е! Не се опитва да се харесва.

Свободният човек получава и дава безвъзмездно и безвъзвратно.

Свободният човек е отговорен и влиза в отношения без страх за свободата си, защото знае, че тя е вътре в него!

Свободният човек няма нужда от външно разнообразие, като доказателство за свободата му!

Свободният човек може всичко, без всичко и със всичко!

Истински свободният знае, че никой нищо не му дължи и той не е длъжник.

Ако изборът за несвобода от нещо е съзнателен, това също е свобода.

И още малко, но много съществено за свободата

Има два свята – вътрешен и външен. Външният е ограничен, вътрешният е безкраен.

Свободата е възможна само във вътрешния ни свят.

Битките имат смисъл само във вътрешния ни свят. Справедливостта съществува само във вътрешния ред. Всеки има правото да бъде, какъвто избира, но е напълно свободен само, когато това се отнася за личността му. Имаш правото на всичко вътре в себе си.

Във външния свят правото ти стига до мига, в който се сблъскаш с правото на другия. Тогава се раждат правилата, а те са за всички. Свободата навън е относителна и на практика невъзможна. Справедливост не съществува, защото навън доброто за един е възможно да е зло за друг и тогава битките са безкрайни, а победите невъзможни. Затова израстване на духа навън не е възможно да се състои.

За сметка на това, всеки може да прекрачва собствените си граници, вътре в себе си – ако реши. Всеки може да бъде войн и да води своите битки вътре в себе си. Битките си водим с идеите за себе си – от миналото или от бъдещето. Идеите могат да бъдат победени, т.е. променени. Затова, веднъж победил, ти няма да срещнеш отмъщението на другия. Другият си ти, но от миналото или несъществуващото бъдеще. Веднъж победил нещо в себе си, ти израстваш и никога не се обръщаш с гняв назад. Затова си израстващ, победител, свободен и получаващ справедливост.

Навън не очаквай това.

Не си губи времето. Справедливостта се състои само в това да срещаш онова, което ти е нужно, за да научиш нещо и да израснеш.

И ако ти стана неприятно, че светът навън е непроменим и нищо не зависи от теб, нека ти напомня: Напротив, променя се и това зависи от теб, но само от промяната във вътрешния ти свят и личностното ти израстване.

Вие също може да ми пишете. Контактите са на сайта. Ако пък вие харесал този текст и го намирате за полезен, споделете и с други! Във всеки миг създаваме заедно нашата по-добра реалност.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *