8 проверки за осъзнаване на настоящето

чуй тук

8 проверки за осъзнаване на настоящето

Познато ви е усещането, когато спите и будилникът звънне. Изведнъж се оказвате на друго място и в друга реалност. А, всъщност сте били другаде и се връщате в настоящето. Е, този „будилник“ ни е нужен във всеки един миг. Казва се „осъзнаване“.

Живееш ли в настоящето?

Все по-често се говори за осъзнаване и инерция, живеене в настоящето и бягството в минало или бъдеще. Как да разберем дали сме в съзнание или сме извън настоящата реалност? Как да проверявам дали съм осъзнаващ? Разбира се първо стои въпросът:

Какво е да съм осъзнаващ, в съзнание, какво е осъзнаване?

И така, ако вече сте си изяснили(за себе си) какво е да си в съзнание, можем да разгледаме няколко прости проверки за това, дали съм буден и в настоящия момент. Няма да пошляпваме с шамари, нито ще подаваме амоняк под носа. Подрънкването на гривни може да помага да се връщаме тук и сега, но и с това се свиква и пак заспиваме и живеем в съня си…

Медитация за фокус в настоящето

1.Осъзнаване на Его

Обратно на очакванията, Его-то се занимава с другите, а oсъзнаващия –  със себе си! Его-то ни изнася навън от себе си, прекъсва връзката със същността ни. Какво ме вълнува повече:

Как ме възприемат другите? Харесвам ли им? Какво да направя, за да ги променя? Или: Как се чувствам сега от това, което правя и мисля? С какво намерение съм наистина? Кое е истински важното от настоящия момент?

Тук ще напомня една меродавна мисъл: Не е егоист този, който прави , каквото си иска! Егоист е онзи, който иска от другите да направят, каквото той иска.

2.Осъзнаване на Наблюдател

Ако си в съзнание, когато наблюдаваш, Наблюдателят ти вижда както теб, така и другите, безпристрастно. Обхваща в полезрението си  реакции,  думи,  усещания за нещата,  отношение към тях, без да дава оценки и определя „правилност“.

Наблюдателят е компас, който ти предлага картина, от която ти – будният избираш с ясното съзнание, че точно ти сътворяваш реалността такава, каквато е за теб сега.

3.Осъзнаване на Изводи

Изводите ти са свързани с теб, както и препоръките – винаги говорим на себе си! Просто казано: говорите с някого – наясно сте, че не другия казва нещо, а вие така го чувате – (защо го чувам така?). Поуките, уроците, наученото е само за нас.

„Акъл“ на другите не даваме, ако сме в съзнание.

Има вариант, да ни поискат мнение, помощ и съвет. Е, тогава, най-важното е да знаеш как се дава обратна връзка, без да квалифицираш, обиждаш и унищожаваш, запазвайки своята истина и автентичност. Нужна е кохерентност на твоето вътре и вън. Каквото мисля, това казвам и каквото чувствам, това показвам.

4.Осъзнаване за Обмен

Осъзнаването е наясно, че не „другият прави нещата по някакъв начин“, а вие така ги усещате и възприемате. Няма в това обективна истина. Истината е винаги лична.

Съществуваш само ти с твоето съзДаване – възПриемане на света. Ти избираш и разбираш, че каквото даваш, това и получаваш.

Невинаги нещата се случват бързо и веднага, но осъзнаването за нашата свързаност и справедлив обмен, ни прави отговорни за действията и мислите. Това е различно от това да си „правилен“, защото те е „страх от наказание“.

5.Осъзнаване за Слушане

Осъзнаващия, когато слуша, също така и чува другия.

Аз какво казах, те какво разбраха

Той не мисли за своя отговор или въпрос. Просто приема като в празен съд, а отговора идва естествен и автентичен отвътре, когато не е подготвян в главата, докато другия говори. Най-често, като „много знаещи“ правим това, но пък не чуваме всичко, заради което.

Отговорът на осъзнаващия идва, когато другия спре да говори. Така си в настоящето и тук, а не в ума си, с думите за след малко.

Подготовката за отговор във времето, в което ни подават още информация, ни отнема присъствието и чистото възприемане.

6.Осъзнаване за Мисъл

Забравете си мисълта! Разговаряте, слушате и се страхувате, че ще си „забравите мисълта”! Точно така може да разберете, че не сте в разговора съзнателно, а си задоволявате „правотата на егото“, създавайки си перфектната позиция в битката.

Да си забравиш мисълта е най-хубавия момент от един разговор.

Тогава се връщаш в настоящето. Тогава си връщаш слуха към говорещия друг. Капитулираш миналото и си отново тук и сега. Разбира се, ако го направиш, вместо да се напъваш да се върнеш в миналото. Можеш да поднесеш истинския себе си.

Каквото повикало, такова се обадило

7.Осъзнаване на Тяло

Тялото ти говори и ти го чуваш. Усещаш ли го сега какво ти казва?

„Добре ми е.“, „Не ми е добре така“? „Искам да избягам точно в този момент“ или „Искам да ударя и унищожа противника.“ „Приятно ми е“, „Усещам релакс“ или „Гърлото ме стяга“, „Стомахът ме свива“…

Когато чуваме тялото си имаме по-ясна картина, от която да изберем какво да остане в реалността ни или не. Всяко действие, може да ни извади или остави в това, което е. Преди действието е полезно осъзнаването и себеусещането.

8.Осъзнаване на Емоции

Емоциите идват от къде – от минал спомен или от точно този момент?

Когато реагираме на нещо, сигурни ли сме, че реакцията ни е точно заради това? Дали не е насочена към нещо и някого от друг момент, подобен на този

По-лесно ли е да се разкрещим на слабия или да се разплачем пред някого, от когото нищо не зависи? Осъзнаването на природата на настоящата емоция, ни позволява да я управляваме.

Успехът и емоциите

Речник на понятията – Емоционална интелигентност

Осъзнатостта, която имам до този момент е нещото, на което дължа най-важното за мен – здраве, радост, любов. Не спирам да се проверявам във всеки миг, особено когато стане сътресение (вътрешно земетресение). Споделям това, за да съм честна. Влизаме и излизаме в настоящето. Понякога се губим. Колкото повече практикуваме, толкова по-рядко се налага да възстановяваме баланса. Просто си живеем в него. Осъзнато!

Медитация „Тук и сега“

Ако този текст ви е полезен, предайте нататък и споделете и с други. Никога не знаем в кой миг някой е готов за ново осъзнаване. Споделянето също е творене на добро. Има иконки по-долу, за ваше улеснение.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *