Знание и осъзнаване – какво е различното?

Знание и осъзнаване

Почти еднакви думи, по-точно с един корен, но леко различни. Едно „О“, и едно „Съ“ (със).

Какво е да съм съзнателен, в съзнание, какво е осъзнаване?

Тук и сега мога да ви поднеса само осъзнаването си в момента на тези същности, според готовността на моята същност. Правя го заради удоволствието да споделя, да предам нататък и способността ми да се срещна с различното.

Знание и знаещи

Знанието е информация, която се натрупва с времето и ползва във времето. Времето е линейно понятие с минало, настояще и бъдеще. В това линейно време с трите му точки, знанието присъства като нещо стабилно, непроменимо и рядко подлежащо на проверка и опровергаване. Ако това се случва, то то е повод за сблъсъци и битки, войни с победители и победени. По-силният налага своето знание като единствената истина…И така, до следващата война.

Знаещите се идентифицират със знанието и спират да съществуват без него.

Това са моментите, в които се страхуваш от неизвестността, губиш почва под краката си, изпадаш в паника и т.н.

Съзнание и осъзнаващи

Съзнанието е информация, която получаваш само в настоящия момент. Тази информация не се складира и ползва в линейната, в само три позиции, идея за време. За съзнанието „времето“ е само „сега“.

Осъзнаващия наблюдава и възприема в настоящия момент, реагира заради настоящия момент и ползва информация от само него.

Осъзнаващия не води битки, заради поемане на пълната отговорност за преживяването си и проявява разбиране към различността в мненията. В осъзнатата комуникация има само разширяване, вместо битка с победител и победен, прав или крив.

Осъзнаване

Осъзнаването е неспирен процес. Това е будност, която не подлежи на почивка, просто защото не е уморителен трудов процес. Будността на осъзнаването е веднъж отворена врата, която изчезва след отключването й.

Всеки, който е уловил веднъж сладостта на осъзнатостта, избира да живее в тази свобода, мир, лекота, баланс и хармония.

Никой не е напълно осъзнат. В мига, в който го повярваш(си повярваш), ставаш отново заспал. Иначе казано, всеки от нас е само на пътя на осъзнаването. Осъзнаването е процес, а не крайна спирка. Осъзнатите хора, улавят бързо моментите, в които не са в пълно съзнание. Избират сами дали да се събудят или  да останат в инерцията на заспиването, като поемат отговорността за решението си.

Знанието е пряко свързано с Его-то, доказателствата, престъплението и наказанието.

Осъзнаването е свързано с Наблюдателя, приемането, уважаването и личната отговорност.

„Знаещ“ или „осъзнаващ“, винаги включва теб като участник в това преживяване. В знанието се опираш на външната несигурност. В осъзнаването се доверяваш на вътрешната сигурност.

И така:

Знаещите черпят знание от миналото и го пращат директно в бъдещето. осъзнатите знаят, че няма друго освен настояще.

Миналото не съществува другаде, освен в главите ни. Бъдещето е също идея в умовете ни.

Разликата между знаещ и осъзнаващ е, че осъзнаващия получава, ползва и отговаря само със знание от настоящия момент. Забележете – не минали осъзнавания за минали настоящи моменти!

Осъзнаващия възприема в момента себе си и околния свят като чисто ново нещо и някой, необременено от очаквания, предубеждения и затвърдени вярвания.

Осъзнаващия дава шанс на промяната да живее, вместо да се преструваме, че я няма, защото умираме от страх

Медитация за освобождаване от страх

Знанието е неподвижната и натрупана с времето вода. Осъзнаването е капката, която пада в този миг и образува концентричните кръгове в застоя. Динамиката е присъствието тук и сега. Ако не отчетеш промяната, може да се задавиш от дори една капка вода. Обикновено се задавяме, когато не сме присъствали в настоящето.

Не пропускайте „8  проверки за осъзнаване на настоящето“

Не се пошляпваме с шамари, нито подаваме амоняк под носа. Подрънкването на гривни може да помага да се връщаме тук и сега, но и с това се свиква и пак заспиваме и живеем в съня си.

Предайте и вие нататък, ако текстът ви е полезен. Споделете го и с други. Нека да се срещаме в настоящето!

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *