Как да се грижим за Ума си-1

„Как да се грижим за Ума си“ е въпрос, на който обещах да дам подробен отговор. Вижте тук! Разбира се, това е отговорът на моят ум, но може послужи и на вашия.

„Познавам една свобода и това е свободата на ума.“

Обожавам тази мисъл на Екзюпери! Обърква тотално Ума ми. Почваме да спорим с него – кой с кого – Ум с ум, разбира се и във всичко това се натъквам на затвора и свободата в този така добър спътник – Моят красив Ум!

Какво е Умът ни?

В последно време стана модерно да се противопоставя на Душата. Открай време го слагат във „война“ със Сърцето. Най-сладка е наивността да си вярваме и мислим (да не забравя „чувстваме“, „усещаме“), че това не идва от Ума ни.

Той е създателя на теориите, убежденията, сценариите на живота ни – възходи и падения, болки и радости и….любовта.

Всъщност, всичко без него не става. няма да ви убеждавам, защото, ако ви се спори, очевидно ще е от Ума ви и тогава сами ще си видите доказателството за тези думи. Ако, си кажете: „Ох, горката, има време да се възвиси и просветли, докато заживее само в Сърцето си!“, добре е да си спомните, че

Сърце и Душа не коментират, пък дори и със съчувствие, смирение и т.н.

Все сме в Ума си! И на мен ми бе нужно време да осъзная, че този филм с извисяването е просто приумица на Умовете ни. Така е и „мисията на живота“….Ех, красиво живеем, де…

С Ума сме си винаги

– даже когато сме „превъртели“, така че….по-добре, а се разберем и работим заедно. В противен случай, ние сме непрестанно поле на битки – за тялото, за душата, за сърцето, за…..там , каквото ви дава вашият Ум….Моят е все по-прост! Просто е, когато се запознаем, познаваме се и си знаем номерата.

Да превърнем „номерата“ в партньорски договор – на това аз му казвам Центриране.

Всеки да си знае ролята. На мен Ума ми е нужен наравно с Душа, Тяло и Сърце.

Умът ни се грижи за нас

Партньорско и ние да се грижим за него. И така: как аз се грижа за моя приятел в главата ми?

1. Слушам гоСлушам го , за да рзличавам гласовете: собствен, чужд. Умът ни е като актьор. Той ползва един и същи глас, име, но говори от различни личности и роли. Например: с по-осъзнато слушане на себе си и анализ, можем да различаваме кога ми говори вярване и убеждение, насадено ми от друг или съм аз с моят свят и същност. Често се идентифицираме със „значимите други“ – партньор, семейство, общество. Ако желаете, може да освободите ума си от ангажимента да говори от името на всички и да работи само с вашите мисли. За разпознаването на „вътрешния ми глас“ ще отделя време и пространство в друга публикация. На кратко тук, ще кажа: Проверявам се.

2. Една от проверките е за тялото ми  – дали ми казва същото нещо. Повече за психосоматиката и осъзнаване на тялото ни, може да прочете на линка, в предишното изречение.

3. Проверявам и емоцията – осъзнаване и управление. Тази емоция каква е ? Причината е тук и сега или от другаде заради друго. Минало или настояще ми говори? Тази реакция, която давам дали е конструктивна или деструктивна? В този случай, с такъв анализ, Умът ни наистина работи за нас и няма как да ни е враг и да ни пречи.

4. Проверявам реалността  – още едно от уменията на емоционално интелигентните хора. Речник на уменията на Емоционалната интелигентност е на разположение в този сайт.

5. Честен разговор със себе си. Кое „себе си“? Онова, което Умът ни казва, че сме и онова, което мноооого добре зная , че съм. Това е времето на връзка с дълбокото ми намерение, нужда, потребност. Наистина ли от това се нуждая? Коя моя потребност задоволявам? Добро ли ми е намерението? За кого? Мога ли да го управлявам в по-градивна за всички форма или целта ми е да се сбием и унищожа?

Продължение във втора част.

НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ИМАМ ВРЕМЕ

*Щастлив* Здрав* Богат*
Всичко е въпрос на време!
Намери своето Време!

Поръчайте книгата тук