Настояще или Минало ми говори в главата?

Минало или настояще ми говори в главата

Вие попитахте:

Как да разпозная кога мислите ми са от настоящето и кога от миналото?  (А.К. 30 г.)

Ето и моят отговор:

Работа със спомени

Факт е, че мисловния поток в мозъка ни е неспирен, както и това, че „мислите не са факти“, а просто нашите мисли. Дали осъзнаваме или не, мислите текат в главата ни, дори когато спим. Откъде идват тези мисли?

Повечето се произвеждат на базата на вече известни нам мисли от минал опит и спомени.

За мозъка ни е по-лесно да борави с по-малък обем информация, затова си ползва от някога свършената вече работа. Представете си го така: Случва се нещо, което предизвиква наше преживяване. Ние запомняме преживяването: началото, продължението и изхода. Всеки следващ път, когато нещо ни заприлича на вече видяното, в главата ни се появяват вече родените мисли, те ни довеждат и до същите емоции и естествено е да се стига и до същите резултати.

Това , обаче е живот управляван и предричан от нашето минало.

Миналото

Разбира се, опитът идва, за да ни предпазва в бъдещето от същите „опасности“, но също така „той“ често нарича „опасно“ нещо непроверено. Просто го „обявява“ за старо и действа, според опитността.

Не ви ли се струва, че се въртим в затворен кръг и че точно така пропускаме да ни се случи новото?

Живеем ли предубедено? Казваме ли си „такъв е живота, нали съм го видял вече“? Наричаме ли  – „всички са един дол дренки“? А, искаме ли да ни се случва нещо различно от вече преживяното? Не са ли „мечтите ни“ нещо, което очакваме да дойде? А, как да разберем, че идват, ако отрано не ги познаем.

Осъзнаване

Нужно е да бъдем в съзнание, ако искаме не да бъдем „управлявани от миналото“, а само да управляваме настоящето си.

Съвсем прясно и скоро, бях на ръба да пропусна най-прекрасното си преживяване в живота. Осъзнах на време мислите си. разпознах откъде идват и когато влязох в съзнателност, открих нови и неподозирани досега хубости за мен. Не винаги обаче, разполагаме с време за спокойно осъзнаване и проверка на реалностите. Днес мога да ви подскажа как на мига да проверявате дали сте в настоящото преживяване и говорите с реалния човек или сте в миналото и водите разговори с друго същество:

Наблюдение

Опитайте да забележите каква е последователността на вашите мисли, емоции и телесни реакции! Ето как работи:

Минало

Първо се появява спомена за нещо, което ни напомня новата ситуация. На базата на този спомен се явяват и мислите, които извикват емоцията и усещаме в тялото си промените свързани с тази емоция. Редът е :

Спомен – Оценка на реалност (минала)

Мисли

Емоции

Тяло

Това е така наречената Бавна емоционална система

Речник на понятията от Емоционална интелигентност

Настояще

Гласът“ на настоящето се появява по друг ред, и разбира се е тихо, заради „гърмящите и силни“ страни на миналия опит. Когато сме в съзнание и присъстваме в настоящата реалност, първо Тялото ни „говори“, като част от емоционалния отговор на предизвикателството. След което идва мисълта и съответно осъзнат цялостен отговор на новата ситуация. Ред:

Тяло – Оценка на реалност (настояща)

Емоции

Мисли

Това е така наречената Бърза емоционална система (ЕИ)

Гладен ли си

Да опитаме така:

При въпроса „Гладен ли си?“, какво се появява първо?

-Реакция в тялото (стомах, слюнка) или първо мисли, замисляне, след което започва реакция на тялото. Много бързо проверете и си отговорете честно! „Първо огладняваме и тогава ядем“ и „Сещаме се за (виждам, чуваме за, помирисваме, докосваме) храна и тогава ни се прияжда“? Това е ясно разпознаваема  и съществена разлика. Да се научим да хващаме първото усещане е наистина ценно.

Първият отговор е отговор на настоящата реалност, но за да го чуем е необходимо да знаем накъде да слушаме и преди всичко да сме в съзнание,

Релакс

или отпускане е едно много важно условие също, за да можем да себеусещаме.

Завладени ли сме вече от някаква предишна емоция, много по-трудно можем да сме присъстващи в „сега“-то ни.

Все пак, ако се усетите, че не сте „тук“, поемете дълбоко въздух, издишайте и се върнете, колкото е възможно. Опитвайте, учете се от опита си! И понеже няколко пъти споменавам опита, за добро или зло, обещавам специално да обърна внимание и на това:

Какво означава да се учим от опита си

(в следващ отговор тук, скоро!)

Полезни медитации:

Медитация „Тук и сега“

Медитация за фокус в настоящето

Медитация за релакс на ума

Повече за емоциите може да научите тук.

Консултации

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *