Емоционалната интелигентност – краси човека и върши работа

Емоционална интелигентност

Празници

Украсете Коледата си с емоционално интелигентни отношения!

След ценна и весела сбирка на треньорите по ЕИ на BISEI, едно от сладките изречения на изпроводяк беше:

„Хайде, отивам си до нашите, да си нагледам „лимитиращите вярвания!“

Това провокира не само много смях, а и днешната ми идея за споделяне.

Тръгваме към родните си места, където ни очаква семейната Коледа.Семейните сбирки не винаги са празник. У дома ни чакат Миналото, Настоящето и Бъдещето. Винаги!  Срещите с рожденото ти семейство, родителите, роднините ни връщат отново на сцената на обичайните въпроси, спомени за минали събития, неосъществени мечти и т.н. Когато си пораснал, все си мислиш, че вече си възрастен и никой няма право да ти се бърка в живота. Но дали се случва точно това?

Никой не иска да огорчава семейството си, нито пък иска да си тръгне с натежало сърце след срещата. Как да ползваме емоционалната си интелигентност за това?

При роднините

Можем ли да ги избегнем – Не! Можем да (1) планираме „Внезапно по-ранно тръгване“ или направо „Неотложното отсъствие“. Можем да пристигнем с огромни торби с подаръци, доволна доза алкохол и храна – да (2) посъблазним околните. Можем да спретнем и жесток скандал (малко (3)агресия да вкараме),  защото

„Ние това не го отлагаме и повече не се мълчи“, ама и повтаряме една и съща сцена години наред.

Можем да влезем с надеждата, че нещо междувременно се е променило, защото (4)реалността никога не е същата (да проверим). И когато всичко сме опитали и няма различен резултат, можем ли да се (5)Смирим и Подчиним? Не мислете, че това е унизително!

Това е уважително 

да приемем нещата такива, каквито са и да уважим правото на другия да бъде също това, което в този момент може. Не по-малко, да „умалим“ Егото си, защото нашето упорство, че сме правите, че искаме за доброто на всички да променим нещата, е „чиста проба“ Его.

Можем ли вместо Война, пък макар и завързана с панделки, да занесем Любов на близките си? 

Тази Любов, която се ражда, когато сме в състояние да осъзнаваме истинските си чувства, да сме наясно какво точно ни „пали фитила“ и този път да не горим в пожара на собствената си инерция? Можем ли да си поемем дълбоко въздух, преди да реагираме по старому и да изберем нов път на възприятие и комуникация? (За това много помагат медитациите!)

Всички сме емоционални

Но не всеки е емоционално осъзнаваш и управляващ живота си. Развиването на уменията на Емоционалната Интелигентност е за всеки и не е за всеки.

Това е за тези от нас, които не желаят да живеят на сляпо, удряйки безразборно другите и преди всичко себе си.

Аз избирам във всеки миг да осъзнавам наранявам ли някого и дали моята болката идва точно от това, към което скачам. Често спомени, минали ситуации и т.нар. лимитиращи вярвания ни подтикват към неосъзнавани емоционални реакции, които нямат дори общо с конкретната реалност. Това кара все някого, ако не и всички да страдат.

Състрадание, вместо страдание

Изпитвам много по-малко страдание, откакто започнах да развивам емоционалната си култура. Имам желание:

Да общувам с емоционално интелигентни хора.

Не чакам Дядо Коледа, макар че и на него съм споделила. Не чакам и само празниците. Днес работя по това, да живея в мечтания си свят. Затова споделям своите знания за Емоционалната Интелигентност като сертифициран треньор в Българския Институт за Социална и Емоционална Интелигентност

Книгата „Нямам време да имам време“ е тук.

Подарък

Приемете като коледен подарък тази Яснота от теорията за нашето поведение, според Валдо Бернаскони! Думите с номерата от (1 ) до (5) показват нашите движения на практика: Планиране, Проверка на реалността, Агресия, Съблазняване, Подчинение.

Речник на понятията от Емоционалната интелигентност

Някой от тях ползваме непрестанно, за други е нужно да се сетим, че съществуват. Да излезем от „порочен кръг“, означава да се променяме с промяната, която е факт, независимо дали ни допада или не.

Замислете се следващия път, когато се усетите, че ви се случва все „стария филм“, кое от тези „движения“ не сте ползвали.

Опитайте! Резултатите, които очакваме, са в нас самите.

Весела Коледа!

Наистина ВЕСЕЛА!

5-те движения
5 движения

Това е за да ви напомня, че винаги можете да промените нещо в отношенията си с околните. Започнете от себе си: помолете, заявете, преговаряйте. Ако не става, приемете и простете. Но не живейте в тегоба!

Благодаря!

Още по темата:

Аптечка за емоционална първа помощ

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *