Думи-стрели, думи-добри…

Думи-стрели, думи-добри

Думите

Работата в електронни медии ме научи на нещо, от което отучи повечето мои колеги. Това е отговорността за думите. Не иде реч за достоверна или не информация, а като цяло, изборът на думи, мотивацията ми за тяхната употреба и осъзнаването какво причинявам на слушателя и зрителя.

Много хора спряха да гледат телевизия и останаха само на музикални радиа, защото усетиха вкуса на отровата от думите, с които ни заливат.

Гледаш интервю, а след него се чувстваш по-зле. Защо? Защото си присъствал на опит за убийство.

Думи-стрели

Думите, с които стреляме. Стреляме, за да нараним. За да умъртвим, понякога.

Мога да удрям с думи, да наранявам, да убивам дори. Забивам острието и въртя бавно. Наслаждавам се на неспособността на другия да опровергае „жестоката истина„… 

Това мога да съм аз. А мога и да не го избера. Хората харесват битките с думи. Едни да играят главните роли, други да са само слушатели на двубоите. Нещо повече, създали сме си убеждение, че има Истина и че „в спора се ражда Истината„.

Бий, до победата! Знам какво е това. Нали съм от „шоуто“?

Все пак, ще отбележа, че е едно да е шоу, зрелище, забава, друго е да си говорим така в живота.

С кого говорим така? С любимите, с децата си, с родителите, дори с приятелите. За колегите, няма и нужда да споменавам. Така си живеем във войната с думите.

Без война

Мислите идват, после и думите. Нещо отвън провокира в нас точно определените отговори, реакции, изразяването им.

И когато не осъзнаваме какво точно се случва и от какво точно се нуждаем, ставаме жертви на собствените си думи.

Представете си, че преди да отговорим или попитаме, заявим и твърдим нещо, някаква сила  спре времето и ни даде шанса да се замислим и да изберем съзнателно какво да направим. С дистанционно спираме разговора на пауза и премисляме:

  • Какво чух?
  • Как се чувствам от това?
  • Как искам другия да се почувства от това?
  • Какво да направя за целта?
  • Какъв ще е резултатът?
  • Накъде ще ни придвижи той?

Хм! Доста въпроси за краткото време преди отговора. Спокойно, нали се разбрахме, че сме стопирали разговора.

Какво е здравословно

Какво може да се случи? Думите са „на езика ни“:

  • Да ги изстреляме и да причиним рана на другия, защото искаме да ударим противника, да го съборим и той да се „съгласи“ с нас. Т.е да победим.
  • Да ги изтрием и да причиним рана на себе си, защото неизговорените думи, които напират, стискането на езика зад зъбите, се превръща в отрова за тялото ни.

или

  • Да намери начина да ги пуснем на свобода, така че да достигнат до онзи, който е готов да чуе нашата истина. Но не защото сме „единствените прави“, а защото слагаме и своята позиция в пространството.

Изборът

Изборът зависи от осъзнаването, намерението и умението ни на говорене. Учим се, за да имаме свободния избор. Иначе, сме роби на инертното и матрично съществуване.

Нямаме нито една излишна мисъл, емоция, преживяване, среща…

Учим се как да ги чуваме, виждаме, осъзнаваме и ползваме за наше и общо благо и добро.

Думите са създадени за добро. За да ни свързват. Но както всяко изобретение, те също могат да ни слушат и за зло. Ако изберем за добро да ги ползваме, е нужно и да осъзнаваме как и какво правим с думите си. Иначе казано, можем да не знаем как да не нараняваме с думи. Затова се учим на това, както и на любов в речта.

Думи – добри

Да имаш остра, бърза и умна реч е умение, дори талант, но аз имам и сърце…Когато чуваш със Сърцето си мислите на собствения Ум, можеш да благодариш на Егото си за желанието да те брани и да промениш посоката и адреса на острието. Стрелите могат да летя високо и да бъдат посланици на същата тази „Истина„, без да е „жестока“, защото няма да убие. Тя може да достига до нас по мек, любящ и смислен начин…

Казано с думи прости:

Можем да изразим своята автентичност по ненараняващ другите начин

Нужни са ни умения от Емоционалната Интелигентност и техники от Говорно-гласовата култура.

Контакти за консултации и обучения

Препоръчвам „Медитация за изчистване на излишни мисли“ и „Медитация за релаксиране на Ума“. Ще ги откриете в МЕДИТАЦИЯ в менюто горе.

Още по темата:

Каквото повикало, такова се обадило

Чисто и просто казано

Вибрацията на думите

Калина Стефанова-автор

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *