Чисто вътре, чисто вън

Чисто вътре, чисто вън

Какво е да живееш на чисто?

Чисто и просто, честност

Чисто и просто казано

Да чуваш чисто, да виждаш чисто, да мислиш чисто, да говориш чисто, да общуваш чисто. Да ти е чисто на душата, на главата, на сърцето, на тялото, в къщата, двора, квартала, града, страната, континента, планетата, Вселената…в клетките да ти е чисто. Колко мъничко и колко голямо!

Как се живее на чисто

Т.е. честно? Лесно, но с осъзнаване.

Всеки път, когато чуеш тялото си, честно го чуй и откликни честно! Например: Гладно е-добре, даваме му храна. Спираме пак, когато то ни каже. А не, когато чинията се изпразни, когато сме изредили цялото меню, защото  друг плаща сметката, или защото „заслужавам и цял ден съм гладувал“!

Ами, да си ял! Тялото ти сега се нуждае не от храната за цял ден, а само от една шепа, една твоя шепа. То не иска с лихвите!

Усещане и осъзнаване

Кога ти каза да спреш? Кога не чу? – когато ти стана тежко, когато ти стана тясно, когато се задъха, когато ти падна енергията и вместо сили усети умора…кога не чу? Или не чу, че дадена храна не е за точно твоето тяло? Не усети ли болката, не усети ли тежестта в повече, не усети ли застоя на течностите в тялото ти, не видя ли кожата в огледалото?

Тялото говори и не спира – говори със сигнали отвътре, говори и със знаци отвън. Чувствай честно, откликвай честно – това е чисто! Изговаряй своята истина!

Мръсните мисли

Не, не…не онези „мръсни мисли“, въпреки че и това е тема за чистото и нечисто свързване, но за нея друг път! Та, „нечистота“ в главата ни е всеки път, когато произвеждаме негативни и отровни преживявания за себе си и за другите. Мислите, които замърсяват, са свързани с емоциите, постъпките, преживяванията ни, създават спомените и историята на живота ни, самия живот! Лек или тежък, чист или мръсен, къс или дълъг, пълен или празен, зависи от чистотата и честността.

Да живеем на чисто и просто, не е сложно, но е трудно да осъзнаем какво точно означава това.

Първо ти

Както във всичко, започваме от себе си. Нещо ни стяга, нещо ни боли? Да огледаме отвсякъде – физически, психически, емоционално, поведенчески, обкръжението ни, местоположението ни, мотивите ни, наградите, наказанията, изборът.

Изборът винаги подлежи на промяна!

„Пироните-принципи“ са само в главите ни, огради няма! Това наш или нечий избор е? Харесва ли ми днес? Какво ми дава, какво ми отнема? От мен ли зависи да го променя? Помисли пак – от мен ли зависи? В много редки случаи не можем да променяме нещата отвън и пак имаме избор – променяме отношението отвътре.

Осъзнаване

Когато осъзнаеш вътрешната чистота, осъзнаваш свързаността си с всичко извън теб и тогава е лесно да се грижиш за околната среда, както за себе си и за вътрешната си чистота. Когато вътре е чисто, не унищожаваш безпощадно, алчно и късогледо. Когато вътре е чисто, не убиваш безугледно, не създаваш излишъци, защото не ползваш излишно.

Когато дишаш с пълни гърди, се замисляш дали да се качиш в автомобил. 

Когато познаеш живота в клетките на  водата, която пиеш, я наливаш в чист съд и тя ти се отблагодарява, дарявайки ти живот, не пластмаса…

Да не бъдем крайни

Не е нужно да бъдем крайни, фанатично отдадени на каузи, проповядващи истини през страх, размахващи заплашително пръст, обещавайки прокоба, щом не се „поправиш“…Няма нужда, това също е боклук!

Погрижете се за своята градина, започнете от себе си!

Не осъждайте онези, които не са в състояние да проумяват това…все още…Нека вървят по пътя си, вие следвайте вашия! Когато хвърлят боклуче, махнете го! Покажете им себе си, не ги съдете!

Никой осъден не е разбрал защо е „лош“, защото съденето е също „лошо“.

Как да изчистиш прозорец с мръсен парцал, казано с други думи!?

Грижейки се за своята чистота

Това е грижата ни за чистотата на цялото!

С чисти мисли, чисто сърце, чисти ръце ли подавате или искате да обидите и накажете?!

Споделете и с други, нека живеем на чисто – вътре и вън.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *