Най-добрият избор за теб

Избор

В моя Дневник на Доброто „7 дни Добро“, списъкът се развива:

Аз съм Добро; Ти си Добро; Добро  е, когато си Естествен;  Добро, защото Мога

Дойде ред и на Ден Пети:

„Изборът“

Една много ценна за мен дума – „избор“.

Открай време хората се стремят да направят света такъв или онакъв, ала все друг, различен. Нормално е. Учат ни да вярваме, че за да получиш нещо е нужно да дадеш. За да живееш в къща, трябва да си я построиш. За да имаш наследници, първо си ги отглеждаш. С две думи – за да живееш в света, който искаш е нужно да го създадеш.

Преди да сме прозрели, че всичко е съвършено във всеки един миг от своето „несъвършенство“ по пътя, ние полагаме усилията да се случва промяната…към по-добро. Само, че

Какво е Добро? Какво е по-добър свят, по-добър живот?

И каквото е добро за  мен, добро ли е за теб? А за другите?

Кой решава

Кой решава какво за кого е добро? Мога ли аз да науча децата си да бъдат добри? Можем ли да „поправим лошите“ и да ги превърнем в „добрите примери“? Навярно има хора, които вярват в това и опитите им не спират.

Уважавам изборът им и това е доброто, което усещам, че мога да правя за света, живота и всичкото.

Изборът, правото ни на избор…

Когато бях дете, моите родители ми даваха правото на избор, за което съм безкрайно благодарна. Научиха ме на най-доброто:

Сама да си нося кръста и когато ми натежи да позволя помощ, която не ми сменя нито кръста, нито пътя…

Помощта, която допринася с лекота, вместо с подмяна на живота ми. Безценно!

Независим избор

Разбира се, родителите очертават безопасните граници на избора на децата си – идващо знание от личен опит.  Днес осъзнавам, че родителите е нужно и да позволяват на децата си да преминават тези граници. Тук се включва собственото(на детето)  усещане за достатъчно близо до сигурната база и достатъчно отдалечено, за да се придвижват нататък.

Такъв е животът – движение, продължение.

Съзнателно или не, в моето семейство имах това позволение –позволението за личен независим избор. За мен, едно от най-ценните неща, на които родителите могат да научат децата си е Уважение към избора.

Как става това? Уважавайки изборите на децата си.

Избрах какво да уча, кога и за кого да се омъжа, кога да родя детето си, да се разведа, как да отглеждам и възпитавам дъщеря си. Позволение, уважение, доброто, което заслужаваме – да сме себе си!

Уважаване на избора

Излизайки на „голямата сцена“, влизайки в истинския живот, извън семейното гнездо, с изненада установих, че не с всеки е така.

И колкото повече са ти отнемали изборът, толкова повече не позволяваш правото на избор на другите.

Повярвайте ми, най-тъжните истории, които съм наблюдавала и в които съм участвала са тръгвали от това място – не можеш да правиш каквото си искаш. Щом имаш свое собствено решение за своя живот, значи ти „не уважаваш и не обичаш достатъчно своето родно семейство“…Още настръхвам. Е, и до сега се уча на приемане и прошка. Продължавам да упражнявам умението да Уважаваш нечий избор, независимо дали ти харесва или не – за мен това е Добро.

Аз не зная какво е добро за другите, те не знаят по-ясно от мен какво е добро за мен.

Уважавам твоя избор, уважавай и ти моя, какъвто и да е той.

Изборите в живота

Идва любимият ми момент:

Избираш. Избираш от какво, от колко?

Колкото повече информация, колкото повече споделен опит, колкото по-разширена визия за възможности, колкото повече лични проби, толкова по-избран Избор!

Ако искаш да дадеш, ако искаш да помогнеш, ако искаш да подкрепиш, предлагай възможности, знания и остави…позволи Изборът да е личен!

Тук отварям една голяма скоба – можем да манипулираме, можем и само да влияем, давайки информация. Това е нещо, за което друг път ще ви споделя до къде съм стигнала. Всъщност и без моите усещания, сте свободни да си задавате въпроси и да си отговаряте сами. Това е свободата, която винаги защитавам.

Доброто, от което аз се нуждая и доброто, което упражнявам отвътре навън. С уважение към изборите.

Най-добрия избор е твоят

Винаги!

Тук може да четете още от „7 дни Добро“: Ден Първи, Ден Втори, Ден Трети, Ден Четвърти, Ден Шести, Ден Седми

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *