Аз какво казах, те какво разбраха?

Аз какво казах, те какво разбраха

Говор и разговор

Колко често сте си задавали този въпрос и сте изпадали в тази ситуация?

Аз какво казах, те какво разбраха?

Навярно „все по-рядко“ или пък „все по-често“? Много хора намират разрешението в ограничаването или изцяло изключването на общуването  с някого. Има случаи, в които това е и единственото възможно решение. Не е ли по-добре, преди да стигнем до такова, да проверим?

Възможно ли е да развием умения, които да намалят разликата, дистанцията, пропастта между нас?

Как говорим

Когато чуем за „Техника на говора“, най-често си казваме:

„А, това не е за мен. Аз си говоря и щом не съм актьор, нямам публични изяви, за какво ми е? “

Технически, никой не ни учи как да живеем качествено, ако сами не се озовем на точното място, за да развием умения. Движим се „някак“, както и да е. Храним се „някак“, както и да е. Дишаме „някак“, както и да е. Говорим „някак“, както и да е. Чуваме „някак“, както и да е. Общува ли ви се „някак, както и да е“?

Говорът в живота

А, живее ли ви се „някак, както и да е“?

Лично съм ангажирала с популяризирането на същността на Емоционалната интелигентност. И не само защото станах част от мечтания екип в BISEI – Български Институт по Социална и Емоционална Интелигентност, като сертифициран треньор, а и защото имам своите лични осъзнавания.  Осъзнавания за нашето невежество в общуването. Научени сме на толкова непотребни и ограничаващи ни убеждения за емоциите, че

направо сме се „скарали“ със себе си.

А това естествено води и до „войната“ с другите.

Говоря и ме разбират

Темата, която генерално ме вълнува и изследвам е:

Как да изчистим, улесним и осъществим пътят на комуникацията от КАКВО КАЗВАМ до КАК МЕ РАЗБИРАТ ?

Както в междуличностните отношения, така и в публичното говорене. Тук за мен се състои срещата между говор (Техника на говора – ТГ) и емоции (Емоционалната интелигентност – ЕИ). Предлагам ви да работим заедно по развиването на тези умения и съм готова да споделям с вас всичко, на което дължа успеха си в публичното пространство и личния живот.

Говорът е важен за теб

Защо ме вълнува темата? Често, трудностите в комуникацията са свързани с:

– Недостатъчното познаване на нашите емоциите

– Неумелото им изразяване чрез говора

– Филтрирано от емоциите слушане

Неосъзнаването на връзката между тези умения и необходимостта от тяхното развиване.

Аз намирам път за опознаване на своя вътрешен свят през външното звуково изразяване и обратно – вътрешното ни опознаване води до промяна на израза и съответно по-добро свързване с околните.

Говорни умения

За публичното говорене:

Ако човек се чувства удобно (защитен и сигурен) в някаква тоналност, сила на гласа, интонация, дишане, извличане на звука, развиването на тези умения позволява той да открие в себе си много повече позиции, в които също се чувства добре, но вече има избора да изразява своята различност, нюансираност и цветност много по-свободно.

Така даваме по-истинска информация за себе си в комуникацията, по-съответни сме във вътрешната ни същност и външното й изразяване.

Доставяйки в говоренето по-честна информация на другите – “кой съм аз, как се чувствам , какво мисля”, ние създаваме среда за получаване и от отсрещната страна на такава по-цялостна информация. Това вече е една по-ефективна, съдържателна, честна и удовлетворяваща, не на последно място по-бързо протичаща комуникация. Осъзнаем ли го, идва и въпросът…

Как да говоря, за да ме разбират?

Затова има начините. Провокирам ви към това осъзнаване и съм готова да помогна за развиването на тези умения в лични консултации, обучения, семинарии, уъркшопи и лекции по публично говорене.

Контактите са в менюто на сайта, а ако искате да споделите, по-долу ще видите лесни икони за това. Предайте нататък, ако вярвате, че можем да общуваме по-добре, когато се научаваме в компетентна, приятна и любяща среда.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

2 коментара

  1. Калина,
    Искам да направя една консултация с теб за моята техника на говора.
    Моля те, включи ме в графика ти през септември <3

    Прегръдки,
    Тони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *