Молитвата е също медитация

Медитация-молитва

Молитвата

е нещо, което си мислим, че е свързано само с религиите и църквите. Всъщност, институцията Църква ни е карала да вярваме в това векове наред. Само че молитвата се е родила далеч преди и без съществуването на църква, религия и институционализиране на човешката духовност.

За молитва се говори в писмени източници от преди 5000 години.

Индианците танцуват. Суфите се въртят. Индусите пеят мантри. Ако сте любопитни, може да научите повече тук за молитвата като човешко действие на свързване с по-високо ниво на съзнание.

Молбата

В молитвата са ни учили, че молим за нещо, което не ни достига. Молим някого отгоре. Както се моли началник, шев, вишестоящ. Има голяма заблуда в това, да искаме да променяме живота, хората, материалния свят, включително здравето и да чакаме някой или нещо отвън да откликне на тези молби. Молитвата като формат, даван ни от културата, може и да не работи. Затова и много хора не вярват и не са вярващи.

Молбата сама по себе си, значи безпомощност и зависимост.

Това няма нищо общо с душата ни. Душата е свободна, неподчинима и дори е заблуда вярването, че може да бъде пленена или подобни демонични идеи. Просто ни е трудно да приемем, че душата ни може да пожелае жизнен опит, който на нас не ни харесва.

Умът винаги се стреми към лидерска позиция и издава закони. Забавно е, че дори това е желание или не на душата ни.

Важно е да знаем, че можем да измолим душата си за по-леки, приятни и хармонични пътища, по които да минаваме, докато си учим възнамерените от нея опитности. Може, но за това друг път. И така, молитвата е молба от по-нисшестоящ.

Медитацията

Обаче…

когато се свързваш с божественото в себе си, когато се включваш в процеса на промяната, която искаш, когато поемаш своята отговорност да присъстваш, когато си в сърцето си и не много в ума си,

призоваваш за знание, мъдрост, любов, точните хора, нужните обстоятелства, уменията, които можеш да развиеш и ползваш, вече говорим за медитация-молитва. В медитацията-молитва ти се движиш от по-ниско съзнание към високо, но не си по-малък като стойност. Не си по-неспособен. Ти си пълноправен участник в случването на живота ти.

Знание и осъзнаване-какво е различното?

За медитирането съм споделила повече в тази публикация:

Как да медитирам

А тук ще научите повече за условията преди медитиране:

♪Преди да влезем в медитация 1

Чуй какво ти е нужно преди медитация 2

В медитативно състояние, ние първо се свързваме с цялото си същество и когато отправяме молбите си, ние излъчваме цялостно своето намерение и готовност да ни се случва това. Нещо повече:

Когато говорим за Бог, ние се обръщаме към божествената част в себе си.

Ако се питате къде я тя и какво е тя, отговорът е само един.

Практикуващият знае.

Колкото по-редовно медитирате, толкова повече се опознавате, откривате и разпознавате кога сте в божественото съзнание, кога в човешкото познание. С израстването ни, тези две започват да се превръщат в едно и това е осъзнатия човек, мъдростта, която не се учи от изречения, а от лични стъпки по пътя.

Медитации-молитва:

♪Медитация-молитва от Дон Мигел Руиз

♪Медитация-молитва за привличане на позитивни промени

♪Медитация-молитва от Екзюпери

Редовно практикуване значи сутрин, вечер и всеки път, когато имате нужда. Но, знаете ли? Нищо не е задължително, а само препоръчително.

Ако това ви е полезно, споделете и с други. Бъдете здрави и прегърнати от любовта!

Благодаря!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *