Дразненето като огледало

Дразненето като огледало

Защо привличаме хора, които ни дразнят? Какво носи на нас това, като знание за себе си? Мога ли да променя нещо и какво?

Дразниш ме

Хората около нас са ни ОГЛЕДАЛО не с това, което ни казват, а с това, което показват, без дори да осъзнават.

Вижте какво харесвате в другия, а не откривате в себе си!

Вижте какво ви дразни в другия, а отричате за себе си!

Казано просто, каквото харесваме и каквото не харесваме в другите, все сме ние, все го има и в нас. Може да е открито, осъзнато, но по-вероятно е да е все още скрито за нас и затова толкова силно ни идва от другите. Впечатлява ни, дразни ни. Говори ни, призовава ни за внимание. Срещаме се и с противоположностите. Работата започва с :

Аз съм това

Аз съм това, което ме дразни в другия. 

Много е неприятно понякога…ама, после е леко.

Освен това човекът-огледалото няма думата. Така, че не е нужно да слушате, ако някой се опитва да ви натрапва осъзнавания  за вас, чрез себе си. Казвам го, защото и това съм срещала. Ти реагираш на нещо и ако отсреща не им пасва на идеята колко са извисени, машинално и бързо ти отговарят:

Това си е нещо твое. Огледай си се. Не съм аз.

Аз не съм това

Всеки от нас е огледало за други, но не можем да казваме, какво той да види в огледалото ни, защото всичко, което можем да видим, е своя собствен образ. Затова, колкото и да не ни се иска, осъзнато е да приемем, че огледалата могат да не оглеждат себе си в нас. Това, обаче, не е наша работа.

Дразни ли ни нещо в другите, тръгвайте навътре да си откриете от къде идва, какво ви носи и нужно ли ви е!

Всеки има потенциала да променя модела на поведение. Всеки има свободата да се огледа, да приеме, прости, осъзнае, отмени, промени, продължи. Просто гледайте навътре към себе си. Там е вашата истина. Огледалата нямат думата.

И какво като се огледаме? Какво като осъзнаем какво сме? Какво като приемем, че сме и нещо, което не ни харесва?

Пътища много

Лично аз, бих си дала сметка, че каквото излъчвам, това и привличам. На каквато честота трептя, в такова поле на реалност съм. Естествено е, според законите на Вселената, да ти се откликва на повика. Законът за привличането работи, без значение дали знаем за него, дали му вярваме и дали ни харесва. И така, след опознавателния процес, след приемането на реалността ни, иде ред за избора на реалност и създаването й.

Във всеки миг ние творим реалността си, но сега вече ще бъде съзнателно.

Първо: Спираме да се дразним на хората и разбираме, че те са само наши партньори в процеса на осъзнаване и творене на живота ни. Колкото и да ни изкушава мисълта, че в поведението им има нещо лично, уверявам те – не е. Всеки се занимава първо със себе си, така както ти и аз сме си мислили, че сме толкова важни, та някой да прави нещо специално заради нас. И понеже ти си най-важния за себе си, продължаваме с личните избори.

Второ: Избирам ли отново реалност, в която да се срещам с такова поведение, думи, качества или искам нещо друго за себе си? На пръв поглед, всеки казва, че иска да живее по-добре, но като погледне в детайли живота си – не е лесно да се откажеш от битките, от изкушението да бъдеш прав, да имаш власт или да си бъдеш жертва. Истината е, че не е лесно да преместиш ВНИМАНИЕТО. Едно е да получаваш внимание от другите, без значение как си го получил. Друго е да насочиш своето внимание само към себе си, като източник на всичко, което привличаш. И така, избирам какво искам в живота си и…

Трето: Започвам работа по себе си с пълното съзнание, че каквото е вътре в мен, това се проявява и извън мен в материалната реалност. Промяната не става за един ден, защото, всичко което днес виждаме е резултат на вече свършена, макар и несъзнателно, работа от нас. Това, което днес е полепнало по нас, сме започнали да привличаме като магнит още назад в миналото ни. Ще ти бъде от полза да прочетеш и това:

Настояще или минало ми говори в главата?

Създавам своята реалност

Поели веднъж отговорността за живота си, вече сме свободни да творим, но следваме стъпките, които Законите на Вселената ни подават, за да могат да служат на личните ни желания, а не на безсъзнателната инерция.

Първа стъпка: Фокус

С какво ангажирам вниманието си? Дали да се възмутя на тези и това, което ме дразни или да се възхитя на тези и това, което ми харесва, смятам, че заслужавам, искам да съм и желая да ме заобикаля?

Започваме съзнателно да търсим и откриваме това в другите, което ни харесва и ни кара да се чувстваме добре.

Това могат да бъдат дори същите хора. Насочвайки фокуса си към нещо приятно, ти позволяваш на веригата „фокус-мисъл-емоция-вибрация“ да се задейства. На каквото даваме енергията си, това се увеличава. А енергията ни следва винаги фокуса.

Медитация за фокус в настоящето

Втора стъпка: Мисъл

Веднъж обърнали внимание на нещо, е добре да осъзнаем какви мисли ражда това в главата ни. Осъзнаването на мислите ни позволява да ги управляваме. Това значи да ги избираме или отхвърляме. Изборът на мисълта в главата ни е важен, защото точно тази мисъл води до появата на определена емоция. За упражняване на управление на мислите ни, ти препоръчвам някоя от медитациите:

Медитация за изчистване на излишни мисли

Медитация за релакс на ума

Трета стъпка: Емоции

Осъзнаване на емоцията, която ни е обзела от съответните фокус и мисли. Когато разберем дали тази емоция ни е е приятна или не, повече от ясно е какво би избрал човек, който иска по-добър живот. Емоции обаче не се включват и изключват с бутон. На първо време, дишай, смени фокуса към нещо приятно. В дългосрочен план, поработи по Емоционалната интелигентност.

Речник на понятията от ЕИ

Веднъж овладял фокус, мисли, емоции, ти владееш своята енергия и вибрации. Честотата, на която вибрираш, те свързва с други на същата честота. Ако ти си избрал и работиш по създаването на реалността, в която няма дразнещи елементи, те ще изчезнат.

Освен осъзнаване и конкретни действия, ти е нужно време, за да се случи новата реалност, което значи и постоянство от твоя страна.

Но, помни, че никога не си сам и винаги привличаш подобни. Затова си и тук, в сайта „Медитация и Здраве“ и четеш това.

Животът е чудо, чудодеецът си ти!

Това може също да ти е полезно:

За какво са ни другите?

Привличане и отблъскване

Защо не ме харесват вече

Обичат ли ме

Изкуството да бъдеш някой друг

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *