Грижа за косата и как да слушаш природата си

Да носиш своята коса

Животът е чудо, чудотворецът си ти!

Грижа за косата

Неведнъж са ме питали:

Как се грижа за косата си?

Отговорът ми често е будел разочарование в очакващите да чуят, че правя нещо изключително, че изсипвам много пари в някой скъп салон, при корифей-коафьор. Истината, обаче, колкото и да звучи проста (тя винаги е проста) е такава:

Много отдавна реших да не позволявам с косата ми да правят каквото и да било, където и да било.

Изговаряй своята истина

Опитът ми показва, че аз най-добре усещам, познавам и се грижа за косата си. Пълната отговорност за нея поех много отдавна – още бях на телевизионния екран.

Къса коса

Преди години имах къса коса и сама си я подстригвах. Открих „очите“ на ръцете си. Усещах къде и колко трябва да скъся, да оставя обем или филирам (тази дума я знам от професионалистите). Винаги съм обичала да наблюдавам как работят с ножиците, а и понаучих едно друго за техниките на рязане.  С две думи, дори с обикновена ножица се разшетах. По-късно приятелка ми подари професионална. Помагала съм и на близки хора за това „кръц-кръц“. От късата коса преминах към дългата много лесно.

Пуснах я на свобода

 

Свободен – какво значи това?

Да дивее. Така открих, че косата ми с времето се е начупила, та къдрите ми са естествени. Използвам два вида шампоани – един за корените от пачули, лавандула, розмарин и гераниум. 100% натурален и ръчно произведен „Цветен шампоан“ на „Сапунена работилница“. Може да го намерите на Фермерските пазари. Този го ползвам само за корените. За дължината на косъма се доверявам на по-омекотяваш, но не и правещ летяща косата, а леко омазняващ, за да е пластичен косъма, а не „пърхав“. За това ползвам или банановия, или кокосовия шампоан на британска органична козметика, пак ръчно правена от LUSH. Всъщност, от тях ползвам и много други продукти за тялото. Не ми плащат, за да го казвам, споделям ви.

Направи си сам

Може да си правите и сами шампоан. Нужни са ви:

Банан, жълтък, лимонов сок и капки ароматно масло по избор.

Един банан се пасира. Смесва се с един жълтък от яйце. Прибавя се сока от един лимон и няколко капки, например лавандулово масло. Това е шампоана. Чудесно измива и оставя косата подхранена, гъвкава, жива и чиста.

Докато е мокра косата я подсушавам с кърпа, без да я опъвам и усуквам , а с намачкване. Допълнително я суша с дифузер на „слаб огън“ Ха-ха! То си е цяло готвене!

Важното е да оставите къдриците само да заемат формата си, а не да ги „режисираме“ и натискаме да са така или онака.

Пяна за коса ползвам  от италиански производител с арган и ленено семе. Има я във верига магазини Be Fit и DM.

За цвета на косата

За да е естествено руса, без да е синя или жълта, което най-често ми причиняваха и най-добрите фризьори и като основен принос, професионалните им бои ми убиваха косъма из основи…та, какво правя: Вече ползвам органични бои от аптеки или био магазини, но когато съм ползвала най-обикновените в супермаркетите, има един основен принцип –

Да не правите това, което пише на опаковката!

Да! Моята процедура е: Намазвам корените, собственоръчно, пред огледалото и след 5 минути измивам косата си. Правя го през три седмици и редувам – един път започвам от тила към челото, следващия от челото към тила. Освен това се заигравам и с различни нюанси на русото – по-топли, по студени. Знам, че когато си плащаш, ти се иска да ползваш до край продукта, а и се доверяваш какво пише на опаковката, но аз реших

Да слушам повече себе си, да усетя какво косата ми иска и понася добре и да не бъда алчна.

Личен подход към косата

Това е – имам собствен подход. Споделям и не казвам, че задължително това е вашият, но си струва човек да обича косата си, да я познава и да открива собствени решения. Благодарна съм за това на себе си и на природата. Рядко  я изправям, но и това разнообразие ме радва.

Бъдете здрави и красиви по усет, не по реклама!

Животът е чудо, чудотворецът си ти!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *