Здраве за Ума ни 1

Грижа за ума

„Как да се грижим за Ума си“ е въпрос, на който обещах да дам подробен отговор. Вижте тук! Разбира се, това е отговорът на моя ум, но може послужи и за вашия. Посвещавам тази публикация на здравето на нашите умове.

„Познавам една свобода и това е свободата на ума.“

Обожавам тази мисъл на Екзюпери! Обърква тотално Ума ми. Почваме да спорим с него – кой с кого – Ум с ум, разбира се и във всичко това се натъквам на затвора и свободата в този така добър спътник – Моят красив Ум!

Какво е Умът ни?

В последно време стана модерно да се противопоставя на Душата. Открай време го слагат във „война“ със Сърцето. Най-сладка е наивността да си вярваме и мислим (да не забравя „чувстваме“, „усещаме“), че тези идеи не идвали от Ума ни.

А кой, ако не той?

Той е създателят на теориите, убежденията, сценариите на живота ни – възходи и падения, болки и радости и…любовта.

Всъщност, всичко с него става. И дори, когато си вярваме, че казваме нещо „от сърце и душа“, пак е от Ума ни.

Сърце и Душа не коментират, пък дори и със съчувствие, смирение и т.н.

Все сме в Ума си! И на мен ми бе нужно време да осъзная, че този филм с извисяването е просто идея на умовете ни. Така е и с  „мисията на живота“…Изобретения на Ума ни колкото щеш.

С Ума сме си винаги

– даже когато сме „превъртели“, така че по-добре, да се разберем и работим заедно. В противен случай, ние сме непрестанно поле на битки – за тялото, за душата, за сърцето, за…там , каквото ви дава вашият Ум. На мен Ума ми е нужен наравно с Душа, Тяло и Сърце.

Умът ни се грижи за нас.

Хайде и ние да се грижим за него! Как аз се грижа за моя приятел в главата ми?

1. Слушам го 

Слушам го , за да различавам гласовете: собствен, чужд.

Умът ни е като актьор. Той ползва един и същи глас, име, но говори от различни личности и роли.

Например: с по-осъзнато слушане на себе си, можем да различаваме кога ми говори „вярване и убеждение“, насадено ми от друг или това съм аз с моят свят и същност. Често се идентифицираме със „значимите други“ – партньор, семейство, общество. Ако желаете, може да освободите ума си от ангажимента да говори от името на всички и да работи само с вашите мисли. За разпознаването на „вътрешния ми глас“ ще отделя време и пространство в друга публикация. На кратко тук, ще кажа:

2. Проверявам тялото

Една от проверките е за тялото ми  – дали ми казва същото нещо. Повече за психосоматиката и осъзнаване на тялото ни, може да прочете в линка. Тук е важно да разберем, че ако има голямо разминаване между отговорите на тялото и отговорите на Ума ни, добре е да се доверим на тялото си. За разлика от Ума ни, то е пряко свързано с интуицията. Освен това точно тялото и емоциите ни са „навигатора“ дали това, което правим и мислим е добро за нас. Спомнете си за Законът за привличането!

Ако се доверим на мислите си тогава, когато тялото крещи нещо друго, то със сигурност след време и тялото ще страда и душата.

Важно е да осъзнаваме и разликата между „интуиция“ и „инстинкт“. Интуицията е друг вид разум. Инстинктът е просто реакция с цел оцеляване. Инстинктът може да ни тласне към някого от страх да не останем  сами и без деца, да не умрем от глад, докато интуицията може да ни казва, че този човек ще отрови живота ни. Има разлика, нали?

3. Проверявам емоцията

Осъзнаване и управление на емоциите или така наречената Емоционална интелигентност. Задаваме си въпроси:

Тази емоция каква е ? Причината е тук и сега или от другаде, заради друго? Минало или настояще ми говори? Тази реакция, която давам дали е конструктивна или деструктивна?

В този случай, с такъв анализ, Умът ни наистина работи за нас и няма как да ни е враг и да ни пречи. Ако не се попитаме, а продължим инертно, много често живеем на базата на спомени и придобити не от личен опит страхове.

Тогава за кого работи Ума ни – за нас, за другите, за миналото?

И най-вече, ако емоцията, която изпитвам е неприятна за мен, защо си позволявам този фокус, тези мисли и такива преживявания? По законите на квантовата физика, по „служебните задължения“ на Вселената, ние привличаме с това още от същото. Това ли искаме за себе си? 

Осъзнаването на емоциите ни показва винаги къде сме и там ли искаме наистина да сме.

4. Проверявам реалността 

още едно от уменията на емоционално интелигентните хора. Речник на уменията на Емоционалната интелигентност е на разположение в този сайт. Проверката на реалността значи преди всичко да живеем тук и сега, в настоящия момент. Реалността се променя, бързо или бавно.

Ако не проверяваме промените и не сверяваме решенията и действията си спрямо новите дадености, е все едно да не се съобразяваш с пътните знаци на пътя, с климатичните промени на сезоните, с природните промени на тялото ни.

Разбира се, че може да живеем инертно или неразумно. Какви са резултатите, обаче и те добри ли за са нашето здраве и добър живот? Катастрофи, болести…или ще го караме на късмет?

Ако ние не проверим реалността, Умът ни ще ни води по стари пътища, със стари начини.

Но тогава резултатът няма нищо общо с нас. Били сме водени, не водещи.

5. Честен разговор със себе си

Кое „себе си“? Онова, което Умът ми казва, че съм или онова, което съм? Това е времето на връзка с дълбокото ми намерение, нужда, потребност.

Наистина ли от това се нуждая? Коя моя потребност задоволявам? Добро ли ми е намерението? За кого? Мога ли да го управлявам в по-градивна за всички форма или целта ми е да се сбием и унищожа?

Тези въпроси ни помагат да осъзнаваме защо точно се държим по определен начин, към определени хора, в дадени ситуации. Осъзнаването на истинската причина ни връща към същността ни. Често Умът ни тласка да живеем по модел, шаблон, навик, дори когато това е вредно за нас, нездравословно и носи негативни последици.

Някой от медитациите тук, ще ви помогнат конкретно за по-лесното програмиране ума на вълните на приемането, прошката, любовта(и към себе си) и благодарността.

Медитация за благодарност

Медитация за прошка

Медитация за любов към себе си

Медитация за приемане на промяна

Продължение във втора част.

Ако текстът ви помага да осъзнавате и се движите в по-добра посока в живота си, предайте нататък и споделете и с други. По-долу ще видите иконки за ваше улеснение. Това също е начин да подобряваме живота.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *