Когато нямам контрол над промените

Медитация за Приемане

Нежеланата промяна

Животът е низ от промени. Някои от тях планираме, искаме, реализираме и сме доволни. Това дори ни вкарва в заблудата, че всичко е в наши ръце и се опияняваме да контролираме повече и повече. Всичко и всеки. Ако е възможно? Но не е!

Понякога не можем да контролираме нещата и хората около нас.

В такива случаи, вместо да се гневим, страдаме и бунтуваме е по-добре, здравословно и жизнеутвърждаващо, да приемем промяната. Но как? Медитирането може да ни помогне за приемането на неизбежна промяна.

Защо не обичаме промените

Всяка промяна е шок. За да се пренастроим към новите условия, ни е нужно време за адаптацията, но и позволение, вместо съпротива.

Всяка болка, която изпитваме е свързана със съпротива към новото, чуждото, различното.

Още с нашето раждане, се срещаме с болката. Излизаме от утробата на майката и изведнъж – въздух в дробовете ни, светлина в очите ни, някой ни докосва, температурата е различна, всичко е ново. Усещаме го като болка. Проплакваме, защото не искаме промяната, свикнали сме с предишното.

Каквото и да е то, познато ни е и това го прави по-комфортно от новото.

Но това е ново начало. Всички ние се радваме, когато бебето проплаче, защото това е признак на живот. Е, при всяка промяна, преживяваме същото – нова среща, болка от шока, но и начало на нещо ново.

За да приемем промяната е нужно да осъзнаем, защо й се съпротивляваме, също така, да приемем, че това е нормално.

Затова ви напомних началото на всеки човешки живот. Така е било и така ще бъде.

Как медитациите помагат

Медитациите ни помагат по-плавно, безболезнено и хармонично да пренастроим всичките си системи към новото. Мисли, емоции, физически усещания. Първото условие е да релаксираме тялото и ума. Няма как да се опитваме да се справим с нещо, без да присъстваме целите в тази промяна.

Когато ни е трудно да пуснем нещо старо и да приемем нещо ново, то е и заради паметта на всяко ниво – от физическа клетка до високо съзнание.

Съпротивите в нас са много по-големи, отколкото подозираме. То е като срастване, което е нужно да бъде прекъснато. Навик, който да се замени с нов и т.н. Разбирате, че за всичко това е нужно време, постоянство и желание за промяната. Препоръчвам всеки път когато изпитвате трудност с приемане на нещо или някого, да практикувате медитацията, която е тук. Слушайте я поне 21 дни!

чуй тук

♪Водена медитация за вътрешен мир, любов и доверие

♪Медитация за приемане на промяна

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *