Тъмната и светла страна

Светлини и сенки от лампа

Двата вълка в нас

Има една много стара индианска приказка за двата вълка в нас – единият добър, другият лош. Живеят във вечна борба. Индианците казват, че винаги ще си носим и двата в себе си, но ще побеждава този, когото храним.

Много пъти съм чувала: „Ама, ти си все една такава позитивна, усмихната, харесват те, а защо не показваш и тъмната си страна?

Лекичко са ме обвинявали в нечестност, в подправеност, в манипулиране! Не мога да съдя хората, ако това виждат. Това им е важно, това хранят и това си побеждава в тях? Но само в тях!

Аз какво казах, те какво разбраха

Всеки има тъмна и светла страна

Разбира се, че всеки има и тъмна и светла страна. Най-простото определяне на светлините и сенките в нас е следното:

Всичко в теб, което причинява вреда(вкл. неприятни чувства и преживявания) на теб или околните е „тъмна страна“.

Не е нужно да си умишлено лош. Достатъчно е да живееш в ниски вибрации. Можеш да видиш повече за това как мисли и емоции влияят на нашите вибрации тук: Как мислите и емоциите повишават вибрациите?

Страх, срам, гняв, отчаяние, злоба, завист, алчност, злонамереност, войнственост, отмъстителност, ревност, черногледство, мнителност и недоверие, производни форми на изброените и др. също са част от тъмната ни страна. Може да ти е полезно да погледнеш тук: Моделът „Жертва-насилник“

Светлата страна е всичко, което кара теб и околните да се чувстват добре.

Това включва любов, уважение, радост, благодарност, оптимизъм и вяра, съпричастност, подкрепа, творчество, съчувствие, усещането за свързаност с всичко и всеки, дружелюбност, добронамереност, вдъхновеност, лична отговорност, приемане, прошка, благородство и др. Както е ясно, все високи вибрации.

Медитация за благодарност

Защо не показваме тъмната страна?

Та, хората, които са ме нападали, ме замислиха. Защо не показваме всичко? Най-лесно е да се каже: „За да ни харесват.“ Но, аз мисля и друго – избор е да даваш на хората най-доброто от себе си. По мое разбиране

Светлата страна е за светене – даване, тъмната е за баланс – не е за дар.

Затова е нормално всеки да показва светлата си страна, а тъмната да крие – това е обичане на другите и даруване.  Не е важно дали показваш тъмната си страна или не, важното е дали я осъзнаваш.  Ако друг настоява да я види, то той най-вероятно търси собствено успокоение, че и ти имаш тъмна страна. Въпрос на фокус!

Ако някой се съмнява, че друг има своята тъмна страна, то най-вероятно крие собствената от себе си. Не е готов да се приеме в своята цялост.

Но не само и единствено!

Тъмната и светла страна в другия

Възможно е да не виждаш тъмната страна на хора не само, защото те не я показват или ти не я виждаш, а и защото НЕ Я ТЪРСИШ. Не се фокусираш върху търсенето на слабите места на другия, недостатъците му, грешките му.

Защото знаеш, че фокуса ти повежда мислите, те възбуждат емоциите и ето къде ти отива енергията. Ето как създаваш своята реалност.

Чувал си навярно думите, че „красотата е в окото на гледащия“? Е, същото е. С каквато нагласа гледаш на хората, това виждаш в тях. Защото, ако за всички останали някой е лош, завистлив, отмъстителен и т.н., този същият точно на теб ще ти представи светлата си страна. Нали всеки има и двете?

Защо на теб? Защото ти го виждаш.

Най-добрият пример за това е начина, по който постъпва добрият учител с пакостника и побойника в класа: Възлага му задачата да отговаря за тишината и дисциплината в час, да бъде първи асистент на учителя. И детето сякаш става друг човек! Не, не е друг! Просто някой вярва в неговото чувство за отговорност, желание да помага и да бъде смислен, полезен. Същата енергия в друга светлина.

На какво ни учи училището

Любовта е учител

Така е с всеки човек, не само с непослушните деца. И така:

Имаме всичко. Избираме кой вълк в себе си да храним и кой вълк в другия да видим.

Творим живота си, както ни харесва. Защото

Животът е чудо, чудотворецът си ти!

Всичко във Вселената е свързано

Светът по мой образ…

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *