Не се мъчи, а прости!

Медитация за прошка

Имаш ли какво да простиш?

Много хора вярват, че няма за какво да прощават, освен ако не им се е случило нещо много голямо, което преобръща живота им – изневяра, предателство, раздяла, смърт, фатална грешка. Всъщност,  сме свикнали всеки ден многократно да сме в ситуации, в които се сблъскват позиции. Понякога битките са емоционални. Чувстваме се предадени, изоставени, забравени, пренебрегнати. На пръв поглед малко и уж, незначително, но

Ако не простим на мига, отнасяме със себе си тежестта на болката и моментната емоция се превръща в трайно чувство към другия или типа ситуация.

Ден след ден живеем с това и ставаме все по-стресирани, все по-уязвими, все по-болни, все по-нещастни. Вие искате ли това за себе си?

♪Водена медитация за вътрешен мир, любов и доверие

Как помагат медитациите за прошката?

На практика ви водят да минете по не толкова лесния, но изключително ценен път на прощаването. Не сте сами. Напътствани сте с думи и енергия. Призовавам ви да се опитате да не мислите, а просто да чувствате.

Прошката е свързана с емоциите, тя не е свързана с логиката.

Затова и няма да търсим такава. Онова, което ни пречи да простим е, че засядаме в определени мисли, въпроси, отговори и се фиксираме върху обидата. Има обаче много други емоции, които са се произвели в нас и са предизвикани от също емоции в отсрещния човек. Онзи, на когото желаем вече да простим. Медитациите ви потопяват в полето на емоциите, на чувстването.

Речник на понятията от Емоционалната интелигентност

Препоръчана медитация

Преминава се през няколко позиции на възприятие, за да усетим и наблюдаваме – съчувствието, разбирането, приемането, прощаването и освобождаването.

С практикуването на тази медитативна практика, постепенно ще развиете умението да се справяте бързо и на мига с прощаването или по-скоро да станете по-неосъждащи, по-съчувстващи, а също така и по-независими емоционално. Преди да се научим да не приемаме нещата лично и да не живеем в обида, е нужно да се занимаем със себе си.

Преди медитацията

Преди да започнете тази медитативна практика за прошка, ви препоръчвам да отделите време за писменото упражнение, описано в текста „Как да простя“ в сайта.

Когато сте готови да преминете към медитативната практика, си намислете, изберете конкретна ситуация и човек или хора, с които искате да работите по прошката.

чуй тук

Медитация за прошка

Ако намирате написаното за ценно и медитацията полезна, споделете ги и с други. Заради нас и нашия по-добър живот.

Благодаря!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *