Свободата да бъдеш 2015

Свободата да бъдеш 2015

„Свободата да бъдеш“ е фестивал за ума, здравето и духа. Два пъти годишно той събира и представя специалисти в областта на личностното развитие, себепознанието и пълноценния и здравословен начин на живот с хора, които имат интерес и търсят път към по‐щастливо, здравословно и пълноценно ежедневие.


„Когато се чуваме или за портокала и личното щастие“

Лекция, представена от Калина Стефанова на фестивала „Свободата да бъдеш“ – 24 октомври 2015 г., съвместно с медиатора Катина Клявкова.

В резюме:

Темата е за отвореното и чисто общуване помежду ни, включваща представянето на умения от комуникацията и медиацията.

Как се разделя портокал, когато двама души искат 100% от него?

Могат ли и двете страни да останат доволни и да имат своите 100%?

Могат, ако изговорят истинските си нужди, интереси, болки, очаквания и готовност за отстъпки. Това се случва с уменията на добрата, уважаваща и умела комуникация помежду ни или с помощта на медиатор. Ето така, накрая всеки може да получи всичко от портокала, което му е нужно.

Ако просто разделим плода и двамата ще са 50% недоволни и ощетени, а може би и нищо не могат да направят с половин портокал. Така се процедира в съда и това справедливост, според писаните закони. Има, обаче нещо повече от законите и това е откровеното изговаряне между нас. Какво ако на мен ми е нужда 100% от кората на портокала, защото искам да си направя сладко от портокалови кори? Какво ако на другия му е нужна само вътрешната част, защото иска да си направи фреш. На мен пък точно тя не ми е нужна.

Открихте ли разликата? Осъзнавате ли, че е възможно всички да бъдем доволни след спор, ако разговорът е на съзнателно ниво. С помощ или не, но осъзнато!

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *