Мозъкът обича медитации

Морски вълни

Животът е чудо, чудотворецът си ти!

Красивата човешка природа

Човешкото ни същество е красота. Ако познавахме всичко вътре в нас – какво има, за какво служи, как работи и как се грижи за нас, щяхме много, ама много да се обичаме и също така да се грижим истински за нашето здраве. Всъщност, можем да знаем. Науката много е напреднала, а и има учени, които като споделят знанията си, все едно приказки ни разказват за чудни светове.

Чудните светове са вътре в нас.

Не помня да съм разбрала това, когато съм била ученичка, но пък не спрях да се самообучавам, та открих прелестите на човешката ни природа.

Мозъчни вълни

Нашият мозък се състои от милиарди неврони. Те общуват помежду си посредством електричество. Комуникация между тях е пряко свързана с всички мисли, емоции и дейности.

Здраве за Ума

Речник на понятията от Емоционалната интелигентност

Мозъчните вълни или нервните трептения са резултат от активността на голям брой неврони в синхрон. Представете си добре звучащ оркестър. Е, музиката е различна, когато сме в различните вълни. Различните трептения са резултат на мисли, емоции и дейност и също така водят до определени състояния, в които можем също да осъществяваме мозъчна дейност.

Видове мозъчни вълни

Става все по-интересно!

Чисто волево можем да променяме тези мозъчни вълни. И защо да го правим? За да управляваме живота си и да живеем все по-добре.

През активната част от деня повечето от нас, основно са в състоянието на мозъчни Бета вълни (14-30Hz).

Това е състоянието ни на концентрация, бдителност, разговор, познание, възбуда, но също така, завишени нива на тревожност, болест, режим „бий се или бягай“.

♪ Водена медитация за вътрешен мир, любов и доверие

Затова в природата ни има е период на забавяне, почивка и вижте още какво:

Алфа вълните (8-13.9Hz) са до голяма степен повода да напиша тази статия. Защото, когато говорим за медитация и здраве, когато говорим за повишаване на вибрациите и препрограмиране на убежденията ни, с цел по-добър живот и материализация на мечтите, ние се нуждаем от това Алфа състояние.

Тогава сме в релаксация, повишена способност за учене, спокойно съзнание, лек транс, повишено производство на серотонин (един от хормоните на щастието).

Медитация за отпускане на тялото

Кога сме в Алфа? Когато сме сънливи преди да заспим и преди да се събудим. Това постигаме и с медитациите. Тук се намираме в началото на достъп до несъзнателния ум. Още:

Тета вълни (4-7.9Hz) – това състоянието на сън, дълбока медитация с т. нар. чувство за безплътност, както и състоянието на полусънно въображение.

Делта вълни (0.1-3.9Hz) се случва, когато спим без да сънуваме, състояние на дълбок транс, не усещаме тялото си в такава мозъчна дейност.

Гама вълни (30-100+ Hz) се улавят, когато има необичайно висока мозъчна дейност, изблици на прозрения, трансцедентални преживявания и също така най-силната медитация на любяща добрина(loving kindness). Присъщи са чувства на състрадание и безусловна любов към всичко и всеки.

Всеки може да медитира

Науката никога не е била далеко от духовното и когато ни е трудно да повярваме в нещо невероятно хубаво е добре да чуваме какво учените вече са установили.

И така, медитирането, в различните му форми, ни довежда до най-често Алфа зоната и с повече практикуване Тета или Гама.

Най-лесни за осъществяване са медитациите, които са водени, започват с релаксация и ни помагат да препрограмираме своите убеждения, да повдигнем цялостно вибрациите си, да възнамерим нещо и да приведем тялото си в по-здравословен режим. Това ще рече, да управляваме стреса.

♪Медитация за релаксиране на претоварен ум

Такива са медитациите, които намирате в сайта „Медитация и Здраве“. Алфа нивото, в което ви въвеждам е най-доброто за материализиране на нашите добри намерения, да тренираме фокуса си и живеенето в настоящето. Помагат ни да водим осъзнат живот, което значи да сме създатели на собствената си реалност такава, каквато най ни харесва.

♪Сутрешна медитация за благодарност

♪Водена медитация за начинаещи

♪Медитация за благодарност

Животът е чудо, чудотворецът си ти!

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *