Пари + ? = Щастие

Пари и щастие

Носят ли парите щастие?

Чудо на чудесата е този въпрос. Настъпва суматоха.

За и против парите? А какво е щастието?

Хайде, да продължим нататък, защото всеки знае какво е щастието за него и също, че тук и сега живота ни е свързан с парите. Каква все пак, е връзката между парите и щастието и има ли такава? Не само, че има, ами и това е връзката между всичко. едно с едно се свързва с тази „връзчица“.

Фокус от деня

Попадна ми една статия, която разказваше за изследване и научно обяснение КОГА парите ни носят щастие. Забележете, че въпросът не е ДАЛИ! И то е защото, начинът парите да носят щастие е универсален за всяко нещо, което ни носи щастие. Начинът е условието. Уравнението работи, когато знаем верният отговор. Връщам се към статията:

И така, имаме пари, а не сме щастливи, Следователно, парите не носят щастие!?

Даже си спомням, още от детството, максимата

„Парите не носят щастие, но когато ги няма си нещастен.“

Мозъкът

Цялата работа е, че според учените, нашият мозък функционира така, че след първата радост от спечелени пари, много бързо се адаптираме към новата ситуация и пак не усещаме щастие. Става различно, обаче, щом правим нещо добро за някого. 

Удоволствието от това да радваш другите, ни е вродено.

Създадени сме такива – да даваме, да споделяме, за да зарадваме другия. Тук, обаче, никак не иде реч за жертва, да пренебрегнеш себе си, да се отречеш от нужното за теб, раздавайки се до край на другите. Съвсем не.

Даването на друг, за сметка на себе си, не е дар, а дълг.

Добре е да внимаваме с това и ще отделя отделно място на темата за жертвата и доброто. За момента ще се върна към другия важен извод от научното изследване.

За да ни донесат парите щастие, когато ги харчим за себе си, е важно да си дадем преживяване, а не само или просто материална придобивка. 

В основата и на двете условия – да зарадваш друг, давайки му и да зарадваш себе си преживявайки нещо, стои

Свързването

Свързването помежду ни! Да имаш пари е хубаво, да се умножават също.  Когато знаеш и как да ги похарчиш, създаваш добро, както за себе си, така и за другите. Помня времето, когато имах доста повече финанси от сега. Работех в три медии, радвах няколко милиона дневно и бях най-самотна и тъжна, защото нямах енергията да общувам с приятелите си, да направя доброто, в което да присъствам, не само да даря.

Липсата на свързаност, не се компенсираше от задоволяването ми с финанси.

Когато правя нещо за друг, се свързваме помежду си. Когато даваме преживяване на себе си, се свързваме със себе си.

Има смисъл

Смисълът на всяко нещо се дава от Доброто. Днес ви разказах за парите, но нима не е същото и за любовта, приятелството, работата, с която печелим парите си? Естествено, балансът е в основата на това така наречено

Щастие – добро за теб, добро за другите, пари от добро, пари за добро.

Заглавието беше непълно. Ето и формулата, уравнението, както и да го наречем, аз си го записвам с големи букви:

 Пари+Добро=Щастие

Бих добавила само:

Благотворенето, дарителството са носители на това щастие, когато сме не само преносители на парите, а участници в живота с хората, на които ги даруваме. Кой както може.

„2 лв. за кафе с приятел са повече от 1000 лв. за килим.“,

както се казваше в статията.

Още от „7 дни Добро“:

Ден Първи

Ден Втори

Ден Трети

Ден Четвърти

Ден Пети

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *