♪ Какво ни губи времето 1

Калина Стефанова
Осъзнаване
♪ Какво ни губи времето 1
Loading
/

Епизод Първи

Печеля или губя време?

Който има усещането, че времето, често или редовно, не му стига, е добре да си задава този въпрос. Не да си мисли, че „управление на времето“ е за другите. Винаги започвайте от себе си. И аз това ще направя…(в подкаста)

Как ние самите си губим времето?

В „Книга за времето: Нямам време да имам време“ има цял раздел за саботьорите. За улеснение, говорим за някой или нещо, с което е полезно да се справим. В книгата предлагаме стратегии, практики, начини – всеки да си намери своя. Но, пак в книгата се отделя голямо внимание на поемането на личната отговорност, както и осъзнаването. Нарича се Управление на времето.

Темата за безкрайността на човека и ограничеността на времето е цял океан. Тук ви предлагам да не сме дългокеански плувци, а да си огледаме собствения вир и да направим, каквото е възможно – със себе си и за себе си. Респектиращият израз „управление на времето“ или Time management  е лично умение и отговорност. И така:

Кои са онези заблуди, които ни „казват“, че печелим време, а всъщност ни го губят?

В този епизод от 1 до 5-та

1. Перфекционизмът 

Стоп вместо ход

Готов ли съм достатъчно? Я, пак да погледна? Не може ли по-добре да стане? Хайде, да опитам и това! Само, още един път да видя! Да попитам ли още някой? Дали да не проверя и там? Това не е добре! Я, да започна отначало!

(в подкаста)

2. Избягване на грешките

Стремежът към перфектност е пряко свързан със страха от грешки и затова внимаваме да не стъпим на криво. Избягването на грешки, обаче, ни превръща в шампиони по бездействане…(в подкаста)

Повече за перфекционизма и управление на времето ще намерите в книгата „Нямам време да имам време“.

3. Бързите решения

Как се бърза бавно? Като повярваш, разбереш, осъзнаеш, че бързането може да ти отнеме важна част от „голямата картина“. Когато не си доогледал, допреценил, обмислил детайлите, е много вероятно да се връщаш многократно в начална позиция…(в подкаста)

4. Бързи обещания

Почти като бързите решения, ама не съвсем! Да обещаваш много бързо, често ни кара да си мислим, че ще разкараме от главата си някой, който ни досажда в този момент и ни губи времето. Случва ни се – от собствените деца, до някой на работното място. Така де, ама хората помнят и се връщат, и искат, и очакват, и ни упрекват….и са си прави…(в подкаст)

5. Как да кажа „Не“?

Ако ви е трудно, е трудно! Ама, сам си, други няма.

Кой да ти пази границите, човече?

Асертивността е супер важна в управляването на времето ни и целия ни живот…(в подкаст)

Още за управление на времето ще намерите в следващите части.

Следва втора част

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *