Книга за слушане

слушалки с телефон

Грамофонните плочи

Обожавах това, когато бях малко дете. Половината от живота ми минаваше в това да правя нещо и в същото време да слушам приказка от грамофона. До ден днешен звучат в главата ми известните гласове на Слава Рачева, Жоржета Чакърова, Румен Рачев, Петър Петров и много други. Някои от тях, по-късно срещнах като мои учители в Академията. От тях научих много за говора, гласа, анимирането на звука, думите и силата им…много…Всичко, което днес практикувам в професията си, в живота си и предавам нататък.

Емоционален спомен

От слушането на плочите, емоционално помня удоволствието от чуваното, свободата да си вършиш нещо свое в това време и най-вече, уюта на място, което си избрал за това. Днес, когато работя в ефир или правя записи, нося със себе си това усещане и си представям как хората са някъде, вършат си своята работа и са свободни от ангажимента да те гледат или четат. Звукът в живота ни е като хубавото време – много е важно какво е точно, но не те отнема 100% от себе си и си свободен в действията. По-конкретно, ако ще гледаш на екрана, ако ще държиш книга в ръцете си и ползваш погледа си и в двата случая, е къде по-ангажиращо, отколкото ако просто си слушаш нещо.

Аудио книга

Написването на книга е ново предизвикателство в живота ми. Създаването на аудио книга си дойде естествено за мен. И двете са много повече труд, отколкото съм предполагала. Всъщност, изливането на съдържанието е най-лесното, ако има какво да кажеш, разбира се и ако вярваш в това. Формата на книгите е голям труд. Работата по тях, в този технически смисъл, те прави особено свързан с чедото ти. Точно, както отглеждането на детето. Раждаш го и вече го обичаш, но грижите по порастването му, те правят истински свързан с това ново същество. Връзка се изгражда в обгрижването на нещо. Книга за времето, първа част: „Нямам време да имам време“ бе отгледана с много любов от мен, Бианка Йовова-съавтор, София Попйорданова-дизайн, Силвия Кавданска-коректор и Нели Йотова-уеб дизайнер. Ще го усетите сами, когато гледате, четете и слушате.

За слушането

Не зная доколко българите имат нагласата да слушат аудио книги, но знам, че по света тази практика е много популярна. Аудио книгата е с няколко много ценни предимства:

Свобода: Пускаш записа и си работиш, почиваш, шофираш…

Пълна свобода на действието!

Без самота: Чуваш гласът на четящия.

В случая, това съм аз, един от авторите. Усещането, че не си сам и си подкрепен е незаменимо!

Без товар: По-лека е за пренос.

Дали е диск или флашка, линк за сваляне на компютъра, все е по-леко от една нормално тежка книга.

Вечно нова: Няма как да се измачкат страниците или да я залееш с кафе.

Има, хора, които много си пазят книгите. И аз съм от тях. Къде по-лесно е, обаче да не мислиш за това. Аудио книгата не може да бъде захабена и състарена, както книжния формат.

По-ниска цена: Каквито и да са причините за това…

Цените на аудио книгите са по-ниски, сравнено с печатните.

Екологично щадяща: 36 аудио книги спасяват едно дърво.

Популярната статистика твърди, че едно дърво се отсича за всеки 9000 листа хартия.

И звучи, ето така:

Предлагам ви да чуете една глава от книгата „Нямам време да имам време“. Тя е за връзката между безпорядъка и липсата на време, както и какво можем да променим в наша полза.

Ако намирате написаното за ценно и полезно, споделете го и с други. Заради нас и нашия по-добър живот.

Благодаря!

Аудио Книга „Нямам време да имам време“ 

20 заблуди, че печелим време

Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *