Трите списъка в живота

са моите стъпки да се справям с многото задачи и в този процес да не губя себе си , радостта си от живота, здравето, любимите си хора.

Животът е много голямо нещо,

много обемно, дълго и тежко, ако погледнем колко много неща искаме да ни се случат, колко много неща искаме да постигнем, колко много задачи искаме да изпълним. Ако си спомним колко са важните за нас неща и кои са те, може и да ни се опрости картинката, да ни олекне тежкия багаж, да ни просветне..и даже да полетим от лекота, удоволствие и радостта от свободата. Да, свободата! Свободата от собствените ни изисквания, много от тях далеч избягали от истинските ни нужди, мечти и желания.

Неведнъж ми е било много тежко,

непосилно, безумно за справяне…невъзможно за живеене. Тичах и не спирах, поемах още…и още…И колкото повече носех, толкова по-не справях. Не, не със задачите. Тях винаги изпълнявах. Не се справях със себе си. Нямаше ми го удоволствието от свършеното, удовлетворението от успеха, радостта от здравето ми. Усещах изнемогване, кратка почивка и отново фурсиране.  Нещо не ми звучеше като да е „моята песен“, „моят филм, в който аз играя главната роля“. Нещо  трябваше да е различно. Но какво?

Себе си не можех да сменя. Живота е просто живот. Оставаше да променя подхода, стратегията, гледната точка, възприятието. И така достигнах до трите списъка в живота си:

Списък Първи – моите ценности

В началото е важно да си спомним какво наистина ни е важно. Напишете на един лист три неща, които са ви най-важни във вашия живот. Бъдете честни-говорите само със себе си. Помислете къде е здравето, къде е работата, семейството, децата, свободата, вътрешния мир…любовта, партньора..родителите…дома..От всичко изберете само три. Мислете за себе си, само за себе си. Ако ви е трудно, спомнете си, че не можем да даваме на другите, ако нямаме. Първо на нас ни е нужен въздух, здраве, любов, енергия, мир…първо на нас.

Гладна майка не може да нахрани детето си….не се заблуждавайте, че жертвоготовността е ценност. Тя е просто мярка за подчинение.

Не се плашете от думата „егоизъм“, но бъдете внимателни с „егоцентризма“! (Его, егоизъм, егоцентризъм)

И така:

Първи списък „Трите най-важни неща в живота ми“.

Започнете с дълъг списък, пишете смело и безразборно.! После отсявате, премисляте, зачертавате, премествате…докато останат наистина ТРИ. Този списък ще ви помага всеки ден, когато не можете да подредите приоритетите си.

Поглеждайте го сутрин, обед, вечер! Разбира се, вие много добре го знаете, но поглеждането е стоп на вихрушката-действа отрезвяващо и заземяващо.

Списък Втори – моите мечти

Този списък ми е любимият. В началото нямах нищо в него. Честно – чисто бял лист. Нямах мечти. Нямах време за мечти, имах много задачи за вършене. Нямах вяра за мечти. Бях „здраво стъпила на земята“. Нямах нито една мечта, защото последната и единствена беше пометена от скъсаната лента на филма „Истинска любов“. Признавам, че започнах отново да мечтая, когато дойде едно много ценно изречение от любимата ми приятелка и астролог Бистра Копанарова. Разговаряйки за картата ми, тя ми каза: „Твоите мисли се материализират много бързо и лесно. Внимателно избирай мислите си и МЕЧТАЙ НАХАЛНО!“

Всичко, което ми се случва и се е случило в живота ми е било и е моя мисъл. Защо да не е сбъдната мечта? Днес живея така и имам списъка с мечти.

С този списък не се занимавам всеки ден. Само дописвам понякога и установявам, че нещо вече се е случило. Благодаря и отново го прибирам в папката. За този списък се грижат много повече сили, отколкото нашите собствени.

Списък Трети – моите задачи

За този списък, всичко изглежда повече от ясно, но дали? Задачите, които имаме да свършим за един ден, стават по-посилни, когато ги виждаш на листа. Защо?

Първо, защото веднага можеш да установиш, ако желаеш, дали са малко или много за времето, с което разполагаш.

Второ, защото можеш да провериш колко от тях са свързани с първия и втория ти списък.

И трето, в края на деня имаш шанса да си дадеш сметка какво наистина се е случило, за какво можеш да(си) благодариш, какво да отхвърлиш завинаги или да промениш подхода.

Това, от което този списък те предпазва, е да си все недоволен, да се въртиш в порочен кръг и да не го осъзнаваш и не на последно място помага да не губиш себе си във въртележката от задачи.

Всеки следващ ден е определен от чувството, с което ме завършили предишния. Аз съм избрала да се радвам на живота, без да бягам от неговите условия. Затова реших да намеря своя начин как да започвам новия ден с лекота и да го завършвам с доволно чувство. Получава се.

Ако този текст ви полезен, навярно ще ви е интересно и това!

Ваша Калина

error: Content is protected !!
Share This

НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ИМАМ ВРЕМЕ

*Щастлив* Здрав* Богат*
Всичко е въпрос на време!
Намери своето Време!

Поръчайте книгата тук