Говор и глас

Всяко човешко същество, при нормални обстоятелства,  се ражда с потенциала да придобие, развие и усъвършенства говорните си умения . Радваме се като на чудо, когато детето произнесе първата си дума. Още преди нея, сме се зарадвали на първия му дъх, първия му звук. Освен, че това е признак на живот, е и началото на общуването помежду ни.

Ние всички искаме това – да се изкажем, да ни чуят, да ни разберат.

Живеем във времена, когато има все по-малко значение как говориш, как пишеш, но все така има значение как слушаш и какво чуваш.  Желанието ни да се свържем с другите чрез звук, ще го има винаги. Ние сме човешки същества и ако някоя част от нас закърнява, то това се превръща в болест и болка. Така е и с говоренето и разговарянето. Тук важните въпроси са два: Какво и как?

Какво казваме и как го изговаряме?

„Какво“ има отношение повече към „Комуникациите“ и „Емоционалната Интелигентност“. Когато иде реч за Говорно-гласови умения, всичко е КАК?

Дори и да си мислим, че няма значение КАК говорим, възприятията ни си работят на подсъзнателно ниво много стабилно. Чуваме, което неосъзнаваме, изговаряме по същия начин. Приемаме и предаваме информация, която рефлектира върху живота ни, независимо, че не я осъзнаваме напълно.

Ние общуваме, чрез глас, звук, говор повече, отколкото подозираме.

Има световно признато твърдение (Комуникационен модел на Алберт Мехрабиян), според което 55 % от общуването лице в лице се осъществява чрез  езика на тялото ни, 7% е съдържанието на думите, които изричаме и цели

38% от комуникацията

е на базата на звука, който издаваме и възприемаме. 38% – КАК говорим и слушаме!

Говорно-гласовите умения не са специална нужда само за хора, на които им се налага да говорят пред публика.

Разбира се, че това е много важно за такива професии и се надявам с тяхното нарастване, да се увеличава и осъзнаването, че е важно как говорят. Важно точнение: говоренето във видеа, които така лесно вече правим и разпространяваме чрез интернет, е също публично говорене!

Ако искате да сте популярни и да популяризирате своите продукти и дейности, не подценявайте тези 38% звукообмен!

„Говорно-гласовите умения“ са уменията ни да изразяваме чрез звук и думи максимално автентично реалното си вътрешно състояние. 

Как дишаме, колко бързо и бавно говорим, каква сила на гласа пускаме, тембър, ритъм, интонация, артикулация и т.н. ….всичко това, без нито една дума дори, осъществява 38% от предаване и приемане на информацията.

Какво наистина казваме на другите, какво наистина ни предават те и възприемаме? – И без да го осъзнаваме, информацията е обменена.

Когато не осъзнаваме и не управляваме говора си, се случват недоразуменията, разногласията, споровете и всичко онова, което прави живота ни по-труден.

Осъзнаваме ли

какво е да говорим САМО бавно, САМО тихо, САМО на фалцет, САМО със стегнати челюсти или да не спира потока ни от думи, когато отдавна другият е спрял да ни чува?…..В ежедневието е нужно да умеем да говорим осъзнавано и технично, ако искаме да не си губим времето в неразбории, ако искаме да сме здрави, да ни върви работата и да сме добре в личните отношения.

Да, Говорно-гласовите умения са важни за публичните личности, професиите в медии, мениджмънт на всякакво ниво, преподаватели и лектори и не по-малко важни са тези умения за всеки един от нас! 

И не на последно място, даже напротив:

Гласово-говорните умения се развиват с паралелния процес на осъзнаване какво ги блокира или видоизменя. Дълбочинния процес на себеоткриване и себеактуализация е определящ за нашата изразност. Работим по това.

 

Попитайте за лична консултация! Поръчайте семинар, обучение или уъркшоп!

 

 

  • Желанието ни да се свържем с другите чрез звук, ще го има винаги. Ние сме човешки същества и ако някоя част от нас закърнява, то това се превръща в болест и болка.
  • Приемаме и предаваме информация, която рефлектира върху живота ни, независимо, че не я осъзнаваме напълно. Ние общуваме, чрез глас, звук, говор повече, отколкото подозираме.
  • „Техника на говора“ не е специална дисциплина само за хора, на които им се налага да говорят пред публика.
  • Когато не осъзнаваме и не управляваме говора си, се случват недоразуменията, разногласията, споровете и всичко онова, което прави живота ни по-труден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *