Медитация за любов към себе си

Калина Стефанова
Гонг
Медитация и Здраве: Медитации
Медитация за любов към себе си
Loading
/

Тази медитация е създадена да пробужда и подкрепя приемането и любовта към себе си. За много хора е ясно, че е добре да обичаме себе си, но това не им е никак лесно. Някой някога ги е накарал да повярват, че не заслужават любов, та дори и своята. Всички ние сме перфектни и заслужаваме любов. Тя започва винаги от нас.

Първо за себе си

Когато кажем „любов към себе си“, повече от ясно е, че всеки има своето лично определение за това. А има хора, за които такова нещо и не съществува. За трети, то е изравнено с егоизъм. Затова ще отделя малко време да споделя какво е моето, и не само, виждане за любовта към себе си.

Първо, естествено е нормално да имаме инстинкт за оцеляване, което се изразява в това, да се грижим сами за здравето и живота на тялото ни:

Да го храним, да го пазим от нараняване, болка, болести и унищожаване. Тук се включва и стремежът ни да намерим партньор и създадем нови човешки същества.

По-високо от първичните инстинкти е да грижим за своето психическо здраве.

Това включва изграждането на поведение и отношение, както към себе си, така и към околните, които ни карат да се чувстваме добре. Не вредят на никого и подобряват живота ни.

Не всеки има желание за растеж и развитие, но те също са израз на любов към себе си.

Да развиваш своите качества и дадености, комплексно или отделено – тяло и физика, мисли и интелект, емоционална и социална интелигентност, да твориш, да имаш мечти и цели за постигане.

Любовта отвън

Далеко съм от мисълта да изчерпам необятността на любовта, но е важно да осъзнаваме, че няма как да даваме любов на друг и да искаме да я получаваме отвън, ако сами не обичаме себе си Алгоритъмът е много прост:

Хората ти дават това отношение, което виждат, че сам даваш на себе си.

Защото, според тях ти най-добре преценяваш от какво имаш нужда, а за тях коректива е да виждат какво сам правиш.

След което и те могат да направят същото за теб. Но не повече. Разбира се, темата за това какво е любов и какво не е обширна. За това може да прочете много в Медитация и Здраве, както и да слушате подкасти:

Обичаш ли ме?

Счупване на любовта

Смелост за любов

Има ли любов след влюбването?

Страхът не е любов

Его, егоист, егоцентрик

За теб от Калина!

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *