Знание и осъзнаване-какво е различното?

4 min за четене

око

Знание и осъзнаване

Почти еднакви думи, по-точно с един корен, но  леко различни. Едно „О“, и едно „Съ“ (със).

Какво е да съм съзнателен, в съзнание, какво е осъзнаване?

Тук и сега мога да ви поднеса само осъзнаването си в момента на тези същности, според готовността на моята същност. Правя го заради удоволствието да споделя, да предам нататък и способността ми да се срещна с различното.

Знание и знаещи

Знанието е информация, която се натрупва с времето и ползва във времето. Времето е линейно понятие с минало, настояще и бъдеще. В това линейно време с трите му точки, знанието присъства като нещо стабилно, непроменимо и рядко подлежащо на проверка и опровергаване. Ако това се случва, то то е повод за сблъсъци и битки, войни с победители и победени. По-силният налага своето знание като единствената истина…И така, до следващата война. Знаещите се идентифицират със знанието и спират да съществуват без него. Това са моментите, в които се страхуваш от неизвестността, губиш почва под краката си, изпадаш в паника и т.н.

Съзнание и осъзнаващи

Съзнанието е информация, която получаваш само в настоящия момент. Тази информация не се складира и ползва в линейната,в само три позиции, идея за време. За съзнанието времето е само сега. Осъзнаващия наблюдава и възприема в настоящия момент, реагира заради настоящия момент и ползва информация от само него. Осъзнаващия не води битки, заради поемане на пълната отговорност за преживяването си и проявява разбиране към различността в мненията. В осъзнатата комуникация има само разширяване, вместо битка с победител и победен, прав или крив.

Осъзнаване

Осъзнаването е неспирен процес. Това е будност, която не подлежи на почивка, просто защото не е уморителен трудов процес. Будността на осъзнаването е веднъж отворена врата, която изчезва след отключването й. Всеки, който е уловил веднъж сладостта на осъзнатостта, избира да живее в тази свобода, мир, лекота, баланс и хармония.

Никой не е напълно осъзнат. В мига, в който го повярваш(си повярваш), ставаш отново заспал. Иначе казано, всеки от нас е само на пътя на осъзнаването. Осъзнаването е процес, а не крайна спирка. Осъзнатите хора, улавят бързо моментите, в които не са в пълно съзнание. Избират сами дали да се събудят или  да останат в инерцията на заспиването, като поемат отговорността за решението си.

 

Знанието е пряко свързано с Его-то, доказателствата, престъплението и наказанието.

Осъзнаването е свързано с Наблюдателя, приемането, уважаването и личната отговорност.

„Знаещ“ или „осъзнаващ“, винаги включва теб като участник в това преживяване. В знанието се опираш на външната несигурност. В осъзнаването се доверяваш на вътрешната сигурност.

И така:

Знаещите черпят знание от миналото и го пращат директно в бъдещето. осъзнатите знаят, че няма друго освен настояще. Миналото не съществува другаде, освен в главите ни. Бъдещето е също идея в умовете ни. Разликата между знаещ и осъзнаващ е , че осъзнаващия получава, ползва и отговаря само със знание от настоящия момент. забележете – не минали осъзнавания за минали настоящи моменти! Осъзнаващия възприема в момента себе си и околния свят като чисто ново нещо и някой, необременено от очаквания, предубеждения и затвърдени вярвания. Осъзнаващия дава шанс на промяната да живее, вместо да се преструваме, че я няма, защото умираме от страх.

Очаквайте „8  проверки за осъзнаване на настоящето“

Няма да пошляпваме с шамари, нито ще подаваме амоняк под носа. Подрънкването на гривни може да помага да се връщаме тук и сега, но и с това се свиква и пак заспиваме и живеем в съня си….

 

19 Responses

  1. Език мой, езици наши.... ~ Kalina Stefanova Език мой, езици наши

    […] имаш опита и в радост, и в болка….дръзваш да твърдиш, че познаваш истината зад думите. Доста време изучавах силата на словото, говоренето, гласа, влиянието, манипулацията. С ясно съзнание и доста познания съм и за езика на тялото. Истинското осъзнаване идва, когато живееш знанието си. […]

  2. 20 заблуди, че печелим време-3 ~ Kalina Stefanova

    […] Всеки зрял човек е наясно, че чакането е време, в което друг дейстава или не, ние не знаем точно, но и не можем да продължим преди това. Чакането е неприятно, защото губим контрола и сме зависими. Има усещане за блокаж, спиране, парализа и се появява страх, че започналото може да не продължи. Всичко може вече да е свършило, да е спряло, а ние дори не знаем. […]

  3. 20 заблуди, че печелим време-3 ~ Kalina Stefanova

    […] Всеки зрял човек е наясно, че чакането е време, в което друг действа или не, ние не знаем точно, но и не можем да продължим преди това. Чакането е неприятно, защото губим контрола и сме зависими. Има усещане за блокаж, спиране, парализа и се появява страх, че започналото може да не продължи. Всичко може вече да е свършило, да е спряло, а ние дори не знаем. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *