говорене

„Чисто и просто“

Който е измислил този израз, изразяващ най-изразителното говорене, се е изразил чисто и просто, по най-изразителния начин за чистото и просто изразяване! Думи…еквилибристика…със смисъл…без смисъл…красиво, но неразбираемо…разбираемо, ама скучно…В опита си да бъдем интересни, неповторими, несравними и най, най, най…забравяме за чистото и просто изказване – онова, което попада точно в целта.

Когато бях ученичка,

най-голямата ми трудност беше да се справя с единствената  забележка, която получавах  с оценката 5 и ½ – „точно и ясно, но кратко“….За изискванията на учителите по литература, в развиването на теми се искаше обем, обем….да извадиш от девет кладенци вода, за да докажеш, че тезата ти, която съвсем не и уникална, е вярна…Уф,  още се уморявам, като си помисля само! Добре е, все пак, че са ме учили на това, защото пък развих способността да се изказвам с повече от 5 думи.

Но, животът ми поиска друго!

Всичко има смисъл, когато е въпрос на натрупване. Когато, обаче е въпрос на „изваждане“ не всичко има смисъл да бъде слагано на масатаЖивеем във времена, когато времето е малко, а информацията много. Обидно е да подценяваш нивото на събеседника си. Колкото и да искаш да блеснеш със знание и подготовка, той не е длъжен да ти бъде публика.

Събеседникът  ни е партньор

в разговор и е нормално обема на този разговор да бъде разпределен балансирано. Какво, ако не се занимаваме само със себе си, а с нещото, за което говорим? Какво, ако говорим с кратки изречения  и ясни думи? Какво, ако не изливаме порой, а подаваме капка по капка? Какво, ако не „крещим“ с цитати и не излагаме на показ интелектуалния си комплекс, че все още има толкова непрочетени книги, а моите са повече от твоите?

Какво, ако

не се страхуваме от паузите? Какво, ако оставим място за тишината? Какво, ако зачитаме този, който ни слуша?Да събудиш интереса, да чуеш въпросите, да им отговориш, да ти бъде на самият теб интересно да си в уникален разговор, дори да е много пъти по една и съща тема…..това е въпрос на увереност, уважение и умения!

Чистото и просто говорене

създава среда за разбиране-изговаряне, чуване, осъзнаване, свободно и информирано решаване!….Когато целта е това….Ако целта е манипулация, без въздух за мисъл и реакция…..ако целта е сеирджийско шоу  без смисъл, а просто висок градус….тогава уменията са други, но чисто и просто – сега не ми се пише за това!

Да говориш кратко и съдържателно е изкуство и то се учи!

За консултации може да се свържете с мен през формата за контакти.

Ваша Калина

error: Content is protected !!
Share This