Емоционална интелигентност и празници

След ценна и весела сбирка на треньорите по ЕИ на BISEI, едно от сладурските изречения на изпроводяк беше:

„Хайде, отивам си до нашите, да си нагледам „лимитиращите вярвания!“

Това провокира не само много смях, а и днешната ми идея за споделяне.

Семейните сбирки не винаги са празник.

У дома ни чакат Миналото, Настоящето и Бъдещето – Винаги! Можем ли да ги избегнем – Не! Можем да (1)планираме „Внезапно по-ранно тръгване“ или направо „Неотложното отсъствие“. Можем да пристигнем с огромни торби с подаръци, доволна доза алкохол и храна – да (2)посъблазним околните. Можем да спретнем и жесток скандал(малко (3)агресия да вкараме),  защото „Ние това не го отлагаме и повече не се мълчи“, ама и повтаряме една и съща сцена години наред. Можем да влезем с Надеждата, че нещо междувременно се е променило, защото (4)реалността никога не е същата(да проверим). И когато всичко сме опитали и няма различен резултат – Можем ли да се (5)Смирим и Подчиним? Не мислете, че това е унизително!

Това е Уважително –

да приемем нещата такива, каквито са и да уважим правото на другия да бъде също това, което в този момент може. Не по-малко, да „умалим“ Егото си, защото нашето упорство, че сме правите, че искаме за доброто на всички да променим нещата, е „чиста проба“ Его.

Можем ли вместо Война, пък макар и завързана с панделки, да занесем Любов на близките си? Тази Любов, която се ражда, когато сме в състояние да осъзнаваме истинските си чувства, да сме наясно какво точно ни „пали фитила“ и този път да не горим в пожара на собствената си инерция? Можем ли да си поемем дълбоко въздух, преди да реагираме по старому и да изберем нов път на възприятие и комуникация?

Всички сме емоционални,

но не всеки е емоционално осъзнаваш и управляващ живота си. Развиването на уменията на Емоционалната Интелигентност е за всеки и не е за всеки. Това е за тези от нас, които не желаят да живеят на сляпо, удряйки безразборно другите и преди всичко себе си.

Състрадание, вместо страдание

Аз избирам във всеки миг да осъзнавам наранявам ли някого и дали моята болката идва точно от това, към което скачам.

Изпитвам много по-малко страдание, откакто започнах да развивам емоционалната си култура. Имам желание: Да общувам с емоционално интелигентни хора. Не чакам Дядо Коледа, макар че и на него съм споделила. Не чакам и само празниците. Днес работя по това, да живея в мечтания си свят. Затова споделям своите знания за Емоционалната Интелигентност като сертифициран треньор в Българския Институт за Социална и Емоционална Интелигентност

Подарък

Приемете като коледен подарък тази Яснота от теорията за нашето поведение, според Валдо Бернаскони! Думите с номерата от (1 ) до (5) показват нашите движения на практика: Планиране, Проверка на реалността , Агресия, Съблазняване, Подчинение.

Някой от тях ползваме непрестанно, за други е нужно да се сетим, че съществуват. Да излезем от „порочен кръг“, означава да се променяме с промяната, която е факт, независимо дали ни допада или не. Замислете се следващия път, когато се усетите, че ви се случва все „стария филм“, кое от тези движения не сте ползвали. Опитайте! Резултатите, които очакваме, са в нас самите.

Весела Коледа от tobekalina.com и мен –  Калина Стефанова!

Наистина ВЕСЕЛА!

error: Content is protected !!
Share This