Как да обичам себе си?

Аз бях тук заради себе си

Обичай себе си!

Лесно се казва, но какво точно значи това? Защо ти е нужно? И как се постига?

Обръщал ли си внимание кога някой ти е казвал това? Навярно е било в момент, в който си страдал за нещо, изпитвал си друга неприятна емоция? Или си искал някой да те обича повече, а не си получавал тази любов? Или все още си в очакване да срещнеш любовта, а тя все отива другаде? Любовта не е цел и Страхът не е любов. А, може би, правиш едни и същи неща, които те нараняват?

Да започнем от там, какво значи някой да обича себе си?

Дали не е онова, което от малки ни учеха, че не е хубаво – да бъдеш егоист? Разликата между егоист, егоцентрик и здравословно его ще научиш каква е тук: Его, егоист, егоцентрик

Сега само ще ти кажа:

Не, да обичаш себе си не е егоизъм!

Какво означава това?

Хм!

Да обичаш себе си, значи да си даваш сам на себе си всичко онова, от което имаш нужда и си мислиш, че някой друг трябва да ти доставя. Включително, любовта!

Чувам, че веднага питаш:

Е, тогава защо са ни, въобще, другите?

Един отговор може да получиш тук, например: За какво са ни другите? Сега просто ще обърна внимание, че никой не идва в живота, за да обслужва желанията на другите и да им задоволява нуждите. Тук сме да обменяме и споделяме без да губим равновесие и самостойност.

Природата ни е създала съвършени така, че всичко сами можем да си дадем.

Има само едно, заради което не можем едни без други и то е да се възпроизведем. Обаче, добрата новина е, че имаме мисли, емоции и действия, заради които се привличаме или отблъскваме и ето, че общуваме с другите.

Как мисли и емоции повишават твоите вибрации?

Когато ни е приятно, искаме още. Нормално. Когато не ни е приятно, не искаме и се отблъскваме.

Моля те, да запомниш това, защото е ключово за причините, поради които не получаваш това, което искаш от другите! Ще се върнем на него.

Защо е нужно да обичаш себе си?

Защото си най-близкия си човек. Защото си най-добрия си приятел. Защото най-добре познаваш себе си и защото, всичко да изчезне ти оставаш със себе си. Защото имаш нужда от това да дадеш любов и да получиш любов. Твоята е гарантирана и до край…ако я създаваш и живееш. 

И защото малко хора просто са отраснали здравословно обичайки себе си, обикновено се учим отново как да се обичаме.

Чак тогава идва онази така жадувана, пълноценна любов с партньор.

Защото не можеш да обичаш истински, ако първо не обичаш себе си. Няма как да дадеш на другите нещо, което ти нямаш. Защото никой не може да бъде отговорен за твоето щастие и любов. Това би отнело свободата му да бъде себе си.

Защото всичките ни любовни мъки идват от това, че първо не обичаме себе си.

Умишлено тук няма да отделя време за това кой ни е накарал да не обичаме себе си. В сайта има много текстове за децата и родителите, както и техните взаимоотношения. Например този: Връзката с детето ни

Обичта и вибрациите

Ето го и най-силния аргумент! Защо е важно да обичаш себе си? Защото вибрациите ти привличат сходните. 

Ако ти не обичаш себе си, привличаш някой, който също не обича себе си.

По този начин, никой не е способен да даде на другия. И двамата искат, очакват, изискват, настояват, контролират, играят на жертви и спасители. Страхуват се да не загубят. Надяват се някой ден да получат това, което им липсва. Но всичко, което получават е от същото повече – страх, липси, изисквания, контрол, драми, глад…

Моделът „Жертва-насилник“

Когато обичаш себе си, привличаш някой, който също е толкова зрял, че да обича себе си и да знае как да ти дава любов.

Ако се съмняваш в думите ми, няма да те убеждавам. Изминала съм целя път от тръни, плачейки за любов и също така не получавайки я. Парадоксалното е, че когато си казах:

Нищо повече не чакам. Почвам да се обичам така, както смятам, че заслужавам да бъда обичана, пък ако ще никой да не ме обича до края на живота ми,. Щом имам себе си, Имам цялата любов, която ми е нужна.

О, да! Казах си го. Повече не можех да страдам и чакам. И когато заобичах себе си, той се появи. Много скоро. Ако ти е интересна историята, прочети я тук: Осъзнат живот на практика

Как да заобичам себе си?

Направи всичко, което ти нужно, за да се чувстваш добре! Споделяй с другите, разбира се! Но, ако те не искат, не могат, нямат нужда, не си го отказвай на себе си! Сега по-детайлно:

Първо, разбери, приеми, сключи договор със себе си, обещай си, че ТИ ЗАСЛУЖАВАШ всичко най-добро.

Зарежи оценките, критики и самокритики, мнението на други от минало и настояще! Абсолютно всяко създание заслужава най-доброто за себе си. Получават го само тези, които са убедени в това. Не са нужни причини, за да получиш награда. Това не е награда. Това е нещо, с което си роден – любовта.

Второ, започни веднага да си даваш това, което си мислиш, че от друг трябва да получиш в знак на любов и уважение.

Разбира се, това, което ти е възможно и в никакъв случай не се фокусирай върху това, което не можеш. Почнеш ли да се съжаляваш, пак си във вибрацията на необичане. Можеш да се прегърнеш, можеш да се усмихнеш на себе си. Сготви си приятна романтична вечеря, пусни хубава музика и танцувай! Разходи се в парка с най- удобните си и приятни за това дрехи. Усети радостта от движението, въздуха, растителността. Купи си подарък – важен е жеста, нали? Не размера.

Дай си, защото изпитваш удоволствие от това и го получи изживявайки удоволствието от получаването.

Трето, фокусирай се върху хора, които изпитват радост от живота и усещащ, че се обичат и са обичани.

Дръж на здравословна дистанция хора, които определено не излъчват радост от живота. Намери си модел, от който да се учиш на любов към себе си. Гледай филма „Яж, моли се и обичай“ пак. Когато мечтаеш, бъди сигурна или сигурен, че това е абсолютно възможно за теб. Живей го. Умът и емоциите не правят разлика между реално и нереално, но при стимул или команда го преживяват и създават вибрацията. Припомни си текста Вселената и Законът за привличането.

Медитирай за благодарност и любов:

Медитация за любов към себе си

Медитация-молитва за позитивни промени

Сутрешна медитация за благодарност

За теб от Калина!

Калина Стефанова
Калина Стефанова

Може да прочетете още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *