♪ Медитация „Тук и сега“

медитация
Медитация и Здраве
Медитация и Здраве
♪ Медитация "Тук и сега"
/

Присъствие тук и сега

Тази медитация е предназначена за установяване на присъствие в настоящето. Живеем бързо и трескаво. В тази скорост, умът ни се мята между минало и бъдеще, а най-рядко остава в настоящето. За да бъдем ефективни в нещата, които правим, за да сме здрави и не преуморени, ни е нужно внимание, фокус и присъствие в настоящия момент. Това не винаги е толкова просто, колкото звучи. С упражняване на ума ни, той се научава да не бяга и да не ни отвлича със себе си в друга реалност.

Как медитацията помага?

С практикуването на тази медитация, го приучаваме да следва нашите команди и желания. Ако искаме да бъдем, успешни и здрави, ни е нужно да осъзнаваме своето присъствие.  В този миг съществува само една реалност и тя е тук и сега. Как да бъдем и ние в нея?

Преди да започнеш

Осигури си поне 18 минути спокойствие. Само 18 минути, но само за теб. Избери място, където да не бъдеш безпокоен. Не е възможно да шофираш по време на тази медитация. Осигури си тихо място. Седни или легни. Ако останеш седнал, увери се, че седиш удобно. Нека ходилата на краката ти са стъпили плътно на пода, с малко разстояние по между им. Остави гърба си изправен и ако е нужно го облегни на стол или стена. Целта е да има 90 градуса ъгъл в седалището, да си с прав гръб, но да не се уморяваш от позата. Изправи главата с поглед напред и сега леко отпусни надолу брадичката, така, че да няма напрежение в шията. Вдигни раменете, премести ги нежно назад и отпусни. Нека ръцете ти останат близо до тялото, с длани на бедрата или в скута. Така, както се чувстваш добре. Ако избереш легнало положение, нека тялото ти е в права линия, по гръб, с глава в центъра, раздалечени ходила, на нивото на раменете, ръце в страни от тялото, леко раздалечени, с длани нагоре.

Ако не желаеш всеки път да слушаш уводните думи в записа, предлагам ти и медитацията без тях, в малко съкратен вид:

Тук и сега-кратка медитация

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *