♪ Медитация за прошка

медитация
Медитация и Здраве
Медитация и Здраве
♪ Медитация за прошка
/

Преди медитацията

Преди да започнем тази медитативна практика за прошка, ви препоръчвам да отделите време за писменото упражнение, описано в текста „Как да простя“ в сайта.

Тази медитативна практика ще ви помогне да преминете по не толкова лесния, но изключително ценен процес на прощаването. Не сте сами. Аз ще ви напътствам с думи и енергия, като ви призовавам да се опитате да не мислите, а просто да чувствате. Прошката е свързана с емоциите, тя не е свързана с логиката. Затова и няма да търсим такава. Онова, което ни пречи да простим е, че засядаме в определени мисли, въпроси, отговори и се фиксираме върху обидата. Има обаче много други емоции, които са се произвели в нас и са предизвикани от също емоции в отсрещния човек. Онзи, на когото желаем вече да простим. Днес ще ви потопя в полето на емоциите, на чувстването. Ще минем през няколко позиции на възприятие, за да усетим и наблюдаваме – съчувствието, разбирането, приемането, прощаването и освобождаването.

Имаш ли какво да простиш?

Много хора вярват, че няма за какво да прощават, освен ако не им се е случило нещо много голямо, което преобръща живота им – изневяра, предателство, раздяла, смърт, фатална грешка. Всъщност,  сме свикнали всеки ден многократно да сме в ситуации, в които се сблъскват позиции. Понякога битките са емоционални. Чувстваме се предадени, изоставени, забравени, пренебрегнати. На пръв поглед малко и уж, незначително, но ако не простим на мига, отнасяме със себе си тежестта на болката и моментната емоция се превръща в трайно чувство към другия или типа ситуация. Ден след ден живеем с това и ставаме все по-стресирани, все по-уязвими, все по-болни, все по-нещастни. Вие искате ли това за себе си?

Как ще ти помага медитацията за прошка?

С практикуването на тази медитативна практика, постепенно ще развиете умението да се справяте бързо и на мига с прощаването или по-скоро да станете по-неосъждащи, по-съчувстващи, а също така и по-независими емоционално. Преди да се научим да не приемаме нещата лично и да не живеем в обида, е нужно да се занимаем със себе си.

И така, готови сме да преминем към медитативната практика. Сега си намислете, изберете конкретна ситуация и човек или хора, с които искате да работите по прошката.

За теб от Калина!

Калина Стефанова

Може да прочетете още:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *