Конкретни действия

5 min за четене

конкретни действия

Конкретни действия

„Домашна работа“ по осъзнаване или работата, която не може да се свърши друг(част 2)

(към част 1)

Събиране на знанието

Днес , всички ние ще сложим още една тухла в нашата нова къща – свободата да бъда…обаче, това е само тухла….. а живеем ли го? Събираме плодове в кошницата, но за какво са ни, ако не ги консумираме и те не ни дадат своите ценни съдържания, ако това не произведе ново по-добро състояние, от което ние създаваме по-добър свят?  Живеем ли новополученото знание?

Правим ли го?

Не винаги. Всичко е наред, няма и как да е по различен начин. Отнасяме си с нас, новото знание, любимото вдъхновение, усетили сме прилив на енергия, онази прекрасна любов към себе си, света ни се вижда по-красив и бъдещето по-светло. Така е – ден, два, седмица и от всичко това е останала една много мъничка частица, която е по-скоро спомена за нещо хубаво, отколкото реална промяна и трансформация, която да се е случила с нас.

Това е така,

защото, когато новото знание ни се представи, независимо дали това е чудесна медитация тук, отговори на въпроси, които са появили най-после или точните практики, които да ни помагат да живеем по-своя живот…

Знанието просто ни се е представило…

Все едно, се запознаваме с нов човек – казваме си имената, може би водим разговор, в който се харесваме и ….се разделяме. Никога повече не се срещаме – известно време си спомняме приятното, после избледнява и накрая, все едно не се е случило.

Въпроси за замисляне:

  1. Колко от вас си водят записки по семинарии и лекции?
  2. Колко от вас ги прочитат, когато се приберат?
  3. А утре, през седмицата, месеца?
  4. Колко от вас ще отидат при лектора на среща отново?
  5. Колко от вас се занимават у дома самостоятелно?

О – съ-знаване!

(да му намерим място в живота си, в Ума си!)

Представете си, че това „О“ е мястото, територията, където да се разположи новото научено, само че там вече живее старото знание и си живее и си работи. Ще кажете:Е, толкова ли сме ограничени? Не, но

Умът работи с дуалности и тъй като всяко осъзнаване, обикновено опровергава досегашно вярване и го приема като вече ненужна заблуда, имаме двойка противоположности!

Умът, обаче дълго продължава да избира добре познатото и вече сработено.

Той си има провървени пътеки, бързи реакции, здрави асоциативни връзки, без излишни въпроси и колебания. Умът държи на заученото и територията е заета. Затова, започваме елегантно почистване и изместване на „домуващите“, за да настаним новите „живущи“ в „О“-то и да стане О-съзнато живеене, вместо инертно, моделирано и т.н.

Интеграция с упражняване

(на сухо, в реалния живот)

Какво правим, за да стане истинското свързване, сливане с новото(нов човек, например) – правим му място в живота си: Обаждаме се, уговаряме среща с конкретни параметри – виждаме се , става все по-хубаво и така има нова среща, и нова, става редовно повтаряща се практика – става ни близко, вече е в нас…

…имаме само спомени какво е бил животът ни преди това, но нищо не ни връща назад……

Е същото е и със срещата със себе си и новото знание – кой съм аз?…..

Ако не го превърнем в редовна практика,

в живота ни няма място за това прекрасно ново знание, не го живеем, стои си в тетрадките и след време казваме…….

“Ами, то не работи…..животът не е това…..това са идеали…илюзии…..мечти…“ – и сме прави, защото всичко е такова, само че живота, който  живеем истински е този, който най-дълго сме практикували и тези преди нас, и тези преди тях……и се е повтаряло и повтаряло…..Научили сме се на това, както сме се научили да си мием зъбите….с много повторения, с конкретното време за това, конкретното поведение и неговото практикуване……Защото знаенето за това как се мият зъбите, не ни прави с чисти, здрави и красиви зъби.

Повторението, не е „майка“ само на знанието, а на живеенето на живота ни!….

(продължава в част 3)

П.П…. ако си мислите, че аз правя това, редовно….заблуждавате се….затова, аз избрах да подходя така – ще го направя за вас, ще помогна на вас да направите това за себе си, което аз имам нужда да дам на себе си. Давайки на вас, да дам на себе си.

Тук– за лични консултации

Тук – за актуални събития с мен

Благодаря ви!

 

5 Responses

  1. Нели

    Харесва ми колко е искрено и вярно 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *